Składniki:
Instrukcje:
- Zagotuj duży garnek osolonej wody na dużym ogniu.
- Dodaj makaron i gotuj do miękkości, ale nadal jędrny, mieszając od czasu do czasu, minuty dla mnie były IDEALNE.
- Odcedź makaron i umieść każdy powłoka na sl ciasno naoliwione arkusze/półmisek, nie kładź jeden na drugim, nie chcesz, żeby się przykleiły. W dużej misce wymieszaj ser ricotta, 3/4 szklanki parmezanu, żółtko, bazylia, owoce morza, skórka z cytryny, sól i pieprz (dobrze wymieszaj). Napełnij makaron około łyżką nadzienia. Upewnij się, że lekko uformujesz masę, aby była ładna i zwarta (nie chcesz, aby wypiekała się z makaronu).
- Umieść każdą skorupkę w posmarowanej masłem/naoliwionej formie do pieczenia (9X13). Jeśli używasz makaronu Shell, umieść je tak, aby otwarta krawędź była skierowana do góry.
- Nałóż sos Bchamel równomiernie na muszle i posyp pozostałym parmezanem i 1 szklanką posiekanej Mozzarelli.
- Piecz, aż będzie musujące, a góra będzie złocisto-brązowa, około 20 minut.
- Podawaj natychmiast. Sos Bszamelowy
- W średniej patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
- Dodaj zmielony czosnek i skórkę z cytryny i pozwól saute' przez kilka minut, nie pozwól mu się przypalić.
- Dodaj mąkę i ubij na gładką masę, około 2 minut. Stopniowo dodawaj rozgrzane pół na pół (podgrzej pół na pół w oddzielnym rondlu na niskim /med ciepła), ciągle ubijając, aż sos będzie gęsty, gładki i kremowy, około minut (nie pozwól sosowi się zagotować).
- Zdjąć z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
039