Faszerowane Muszle Z Wędzoną Sieją W Sosie Cytrynowo-Beszamelowym

Faszerowane Muszle Z Wędzoną Sieją W Sosie Cytrynowo-Beszamelowym

Składniki:

  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 laska masła
  • 1 żółtko jaja
  • 1/2 szklanki świeżego liście bazylii posiekane drobno
  • 6 ząbków mielonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 6 filiżanek pół na pół ( podgrzana)
  • 1 pudełko makaronu Jumbo Shell (możesz też użyć Cannelloni jeśli
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki startego parmezanu, plus więcej do posypania
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanej Mozzarelli
  • 1 szklanka sera ricotta z pełnego mleka
  • 1 /4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 funt wędzonej siei (lub owoców morza, krab będzie fajnym substytutem)<
  • Instrukcje:

    1. Zagotuj duży garnek osolonej wody na dużym ogniu.
    2. Dodaj makaron i gotuj do miękkości, ale nadal jędrny, mieszając od czasu do czasu, minuty dla mnie były IDEALNE.
    3. Odcedź makaron i umieść każdy powłoka na sl ciasno naoliwione arkusze/półmisek, nie kładź jeden na drugim, nie chcesz, żeby się przykleiły. W dużej misce wymieszaj ser ricotta, 3/4 szklanki parmezanu, żółtko, bazylia, owoce morza, skórka z cytryny, sól i pieprz (dobrze wymieszaj). Napełnij makaron około łyżką nadzienia. Upewnij się, że lekko uformujesz masę, aby była ładna i zwarta (nie chcesz, aby wypiekała się z makaronu).
    4. Umieść każdą skorupkę w posmarowanej masłem/naoliwionej formie do pieczenia (9X13). Jeśli używasz makaronu Shell, umieść je tak, aby otwarta krawędź była skierowana do góry.
    5. Nałóż sos Bchamel równomiernie na muszle i posyp pozostałym parmezanem i 1 szklanką posiekanej Mozzarelli.
    6. Piecz, aż będzie musujące, a góra będzie złocisto-brązowa, około 20 minut.
    7. Podawaj natychmiast. Sos Bszamelowy
    8. W średniej patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
    9. Dodaj zmielony czosnek i skórkę z cytryny i pozwól saute' przez kilka minut, nie pozwól mu się przypalić.
    10. Dodaj mąkę i ubij na gładką masę, około 2 minut. Stopniowo dodawaj rozgrzane pół na pół (podgrzej pół na pół w oddzielnym rondlu na niskim /med ciepła), ciągle ubijając, aż sos będzie gęsty, gładki i kremowy, około minut (nie pozwól sosowi się zagotować).
    11. Zdjąć z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    12. 039