Fettuccine z wędzonego łososia

Fettuccine z wędzonego łososia

Składniki:

  • 16 uncji Ciężka śmietana
  • 3 Ząbki czosnku, mielone
  • małe końcówki szparagów
  • garść orzeszków piniowych, lekko podpieczona
  • 1 szklanka Dobrej jakości łosoś wędzony na mokro
  • Szarpany parmezan ser reggiano
  • Świeży sok z cytryny
  • 1/2 opakowania makaronu fettuccine (suchy)
  • Para Tbs. masło niesolone
  • Instrukcja:

    1. Gotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzić i umieścić w zimnej łaźni wodnej. Przygotuj rondel z gorącą wodą do podgrzania makaronu.
    2. Na 12 patelni roztop masło i lekko podsmaż czosnek przez minutę, aby się nie zrumienił.
    3. Wlej śmietanę i lekko zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj szybko, aby zmniejszyć sos o połowę lub do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji. Wymieszaj szparagi i orzeszki pinii, następnie dodaj pokrojonego łososia (kawałki wielkości kęsa) i lekko wymieszaj i dodaj podgrzany/odsączony makaron.
    4. Podawaj od razu na podgrzanych talerzach. Posyp każdą porcję świeżo startym parmezanem Reggiano i świeżym sokiem z cytryny do smaku.
    5. 16