Fettucine Alfredo

Fettucine Alfredo

Składniki:

  • 1 funt suszonego makaronu kupionego w sklepie lub świeżej fettucine cytrynowo-paprykowej
  • 4 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 skórka z cytryny (ok. 2 łyżeczki)
  • kubek świeżo zmielonego parmezanu lub sera Pecorino-Romano
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • Instrukcje:

    1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, dodaj do garnka 1 łyżkę soli wraz z makaronem. Dobrze wymieszać. Gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub około 6-7 minut na świeży makaron (do al dente).
    2. Włóż masło i śmietanę na dużą patelnię na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając, aż śmietanka zredukuje się prawie o połowę.
    3. Dodaj do smaku gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny, czarny pieprz i sól. Wymieszaj do połączenia i odstaw na bok.
    4. Gdy makaron się skończy, odcedź i dodaj do sosu na patelni.
    5. Dodaj ser i obtocz, aby pokryć makaron sosem oraz ser. Sprawdź przyprawy i w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
    6. Podawaj natychmiast.