Filety z łososia po hiszpańsku

Filety z łososia po hiszpańsku

Składniki:

  • 2 szklanki grzanek
  • ¾ szklanki pestek zielonych oliwek
  • 3 czerwone cebule pokrojone w łódki
  • 3 czerwone papryki , posiekany i pokrojony w grube paski
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 funt filetów z łososia
  • Instrukcja:

    1. Cebulę pokroić w kliny, a paprykę pokroić w paski.
    2. Nałożyć grzanki, oliwki, cebulę, i papryki na blasze do pieczenia.
    3. Dodaj wędzoną paprykę, sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj, aż wszystko się równomiernie pokryje.
    4. Piecz piekarnik na 400 F przez około 10 minut. Natrzyj filety z łososia pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Filety ułożyć pomiędzy warzywami i grzankami na blasze do pieczenia.
    5. Piec przez 10-10 min lub aż łosoś się ugotuje.
    6. 400