Flank Stek z Salsą Ziołową

Flank Stek z Salsą Ziołową

Składniki:

  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry
  • oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra
  • 1 funtowy stek z boku
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • ½ dużego jalapeno, bez pestek i mielone ( cała 1 jeśli odważna)
  • 1/2 cytryny, sok z
  • sok z duże ½ limonki
  • Sól i pieprz
  • 4 szalotki, białe tylko drobno posiekane
  • 2 średnie pomidory, drobno posiekane
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej wstępnie patelnię grillową lub rozpal grill .W średniej misce wymieszać pomidory z dymką, kolendrą, papryczką jalapeno, czosnkiem i sokiem z cytryny i limonki. Dopraw salsę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dopraw stek z boku solą i pieprzem. Za pomocą patelni grillowej posmaruj cień oleju na dnie.
    2. Ustaw patelnię na dużym ogniu i kiedy będzie gorący, dodać stek z boku. Gotuj, aż ładnie się zwęgli na zewnątrz i będzie średnio wysmażony w środku. Około 3 minuty z każdej strony.
    3. Przełóż stek na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut.Stek pokrój w cienkie plasterki w poprzek ziarna i podawaj z salsą ziołową.