Składniki:
Instrukcja:
- Masło 6 (4 uncje) kokilek i włożyć do lodówki. Gdy masło stwardnieje, dodaj drugą warstwę masła do kokilek. Odłóż na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni na małym ogniu.
- Dodaj pory, szalotkę i sól i gotuj, aż pory będą przezroczyste, ale nadal zachowają kęs, około minut.
- Odcedź.
- Śmietanę do ubijania i pół na pół włóż do średniego rondla i zagotuj. Wyłącz ogień i ostudź.
- Włóż masę z pora do blendera razem ze śmietaną i białkami jajek. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, około 30 sekund.Włóż miksturę do przygotowanych kokilek.
- Ułóż kokilki w dużej brytfannie.
- Wlej wrzącą wodę do garnka, aż dotrze do połowy boków kokilek.
- Umieść rondel w piekarniku.
- Piecz do flany są ustawione, około 35 do 35 minut. Aby podać, rozformuj flany i udekoruj 2 (3-calowymi) kawałkami szczypiorku z góry. Ten przepis daje 6 porcji.
350