Flansza z porem

Flansza z porem

Składniki:

  • 1 uncja masła
  • Szczypiorek do dekoracji
  • 3 białka jaj
  • 1/2 szklanki pół i pół plus
  • 2 łyżki półtorej
  • 1 funt Pory
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki śmietanki do ubijania plus
  • 2 łyżki śmietanki do ubijania
  • Instrukcja:

    1. Masło 6 (4 uncje) kokilek i włożyć do lodówki. Gdy masło stwardnieje, dodaj drugą warstwę masła do kokilek. Odłóż na bok.
    2. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    3. Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni na małym ogniu.
    4. Dodaj pory, szalotkę i sól i gotuj, aż pory będą przezroczyste, ale nadal zachowają kęs, około minut.
    5. Odcedź.
    6. Śmietanę do ubijania i pół na pół włóż do średniego rondla i zagotuj. Wyłącz ogień i ostudź.
    7. Włóż masę z pora do blendera razem ze śmietaną i białkami jajek. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, około 30 sekund.Włóż miksturę do przygotowanych kokilek.
    8. Ułóż kokilki w dużej brytfannie.
    9. Wlej wrzącą wodę do garnka, aż dotrze do połowy boków kokilek.
    10. Umieść rondel w piekarniku.
    11. Piecz do flany są ustawione, około 35 do 35 minut. Aby podać, rozformuj flany i udekoruj 2 (3-calowymi) kawałkami szczypiorku z góry. Ten przepis daje 6 porcji.
    12. 350