Składniki:
Instrukcja:
- Wlej ciepłą wodę i miód do miski miksera elektrycznego z nasadką łopatkową.
- Dodaj jedno opakowanie suchych aktywnych drożdży i zamieszaj. Pozwól drożdżom spienić się przez 25 minuty lub więcej. Następnie dodaj zimną wodę, skórkę z cytryny, 2 łyżki. olej, sól, rozmaryn i cebula. Włącz mikser na niski poziom i powoli dodaj mąkę. Gdy cała mąka znajdzie się w misce, przełącz łopatkę na hak do chleba. Wyrabiaj na niskim poziomie przez około 10 minut.
- Odciągnij ciasto od boków i natrzyj miskę olejem. Przykryj miskę folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 do 2 godzin.
- Zdejmij folię i włącz ponownie mikser na 25 sekundy .
- Podziel ciasto na dwie części i dociśnij palcami do dwóch okrągłych 9-25 garnków. Gdy dociskasz ciasto do krawędzi, nie bój się przebić ciasta palcami, dzięki czemu uzyskasz nierówną, rustykalną fakturę tradycyjnej focaccii.
- Przykryj obie patelnie czystym, wilgotnym ręcznikiem. Pozwól, aby ciasto ponownie wyrosło przez kolejne 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 400F. Przed pieczeniem użyj pozostałej łyżki oleju i posmaruj wierzchy bochenków.
- Posyp solą i pieprzem i udekoruj cienkie plasterki cebuli, jeśli chcesz.
- Piecz przez 25-25 min, aż wierzchołki się zarumienią -brązowy. Wyłóż bochenki chleba i CIESZ SIĘ!
400