Focaccia z rozmarynem i czerwoną cebulą

Focaccia z rozmarynem i czerwoną cebulą

Składniki:

  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 opakowanie suchych aktywnych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 skórka z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do miski i patelni
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli (lub szalotki)+ dodatkowe plastry na wierzch
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • Sól i Pieprz
  • Instrukcja:

    1. Wlej ciepłą wodę i miód do miski miksera elektrycznego z nasadką łopatkową.
    2. Dodaj jedno opakowanie suchych aktywnych drożdży i zamieszaj. Pozwól drożdżom spienić się przez 25 minuty lub więcej. Następnie dodaj zimną wodę, skórkę z cytryny, 2 łyżki. olej, sól, rozmaryn i cebula. Włącz mikser na niski poziom i powoli dodaj mąkę. Gdy cała mąka znajdzie się w misce, przełącz łopatkę na hak do chleba. Wyrabiaj na niskim poziomie przez około 10 minut.
    3. Odciągnij ciasto od boków i natrzyj miskę olejem. Przykryj miskę folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 do 2 godzin.
    4. Zdejmij folię i włącz ponownie mikser na 25 sekundy .
    5. Podziel ciasto na dwie części i dociśnij palcami do dwóch okrągłych 9-25 garnków. Gdy dociskasz ciasto do krawędzi, nie bój się przebić ciasta palcami, dzięki czemu uzyskasz nierówną, rustykalną fakturę tradycyjnej focaccii.
    6. Przykryj obie patelnie czystym, wilgotnym ręcznikiem. Pozwól, aby ciasto ponownie wyrosło przez kolejne 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 400F. Przed pieczeniem użyj pozostałej łyżki oleju i posmaruj wierzchy bochenków.
    7. Posyp solą i pieprzem i udekoruj cienkie plasterki cebuli, jeśli chcesz.
    8. Piecz przez 25-25 min, aż wierzchołki się zarumienią -brązowy. Wyłóż bochenki chleba i CIESZ SIĘ!
    9. 400