Frittata z Grzybami, Tymiankiem i Serem Parmigiano

Frittata z Grzybami, Tymiankiem i Serem Parmigiano

Składniki:

  • 3/4 szklanki jajka zastępującego
  • 3 duże jajka
  • 16 uncje świeżych grzybów (do wyboru ), wytarte, szypułki przycięte, w plastrach
  • 1 1/2 łyżki posiekanej, świeże liście tymianku
  • 6 szczypiorek, w plastrach
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki pół na pół (lub można użyć pełnego mleka)
  • 1/2 szklanki sera Parmigiano, świeżego i drobno starta
  • sól
  • Instrukcje:

    1. Wstępnie rozgrzej piekarnik do 350 stopni (później 039;zmień go na „Ugotuj”).
    2. Rozgrzej 8-calową patelnię żaroodporną na średnim ogniu.Pokryj patelnię sprayem do gotowania lub masłem.
    3. Dodaj grzyby i zieloną cebulę do patelni; podsmaż 12 minuty lub aż grzyby ładnie się zrumienią.W średniej misce dodaj jajka i jajka zastępcze.
    4. Dodaj pół na pół.
    5. Dodaj parmezan.
    6. Dodaj tymianek i wszelkie dodatkowe zioła, które lubisz.
    7. Dodaj sól i pieprz i wszystko razem wymieszaj .
    8. Wlać masę jajeczno-serową na tę samą patelnię z smażonymi pieczarkami i zieloną cebulką.
    9. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu.Gotować pod przykryciem przez około 6 minut lub gdy na wierzchu jest tylko trochę płynny/płynny. W tym momencie włóż patelnię do piekarnika i gotuj 350 przez kolejne 5 – 10 minut.Gdy frittata jest całkowicie zestalona i ugotowana (nie leje się na wierzchu) zmień temperaturę piekarnika na „Broil”.
    10. Ustaw patelnię na najniższej półce piekarnika i podsmażaj przez około 2 minuty lub aż na wierzchu pojawi się złotobrązowy kolor.
    11. 350