Glazurowane ciasto bananowe Bundt

Glazurowane ciasto bananowe Bundt

Składniki:

  • 6 bardzo dojrzałych bananów, puree
  • 4 duże jajka
  • 1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • GLAZURA CUKROWO-CYTRYNOWA
  • 1/8 szklanki mleka lub więcej w zależności od potrzeb
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki słodzika w proszku (użyłam pół Splenda, pół cukru)
  • 1/4 szklanki niesolonego masła, roztopionego
  • 2/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki prażonych kiełków pszenicy
  • 1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcja:

    1. CIASTORozgrzej piekarnik do 350 stopni. Spryskaj standardową brytfannę sprayem do pieczenia lub smarem i mąką.
    2. Połącz obie mąki, kiełki pszenicy, sodę oczyszczoną i sól razem z trzepaczką. Odstaw na bok.Ubij razem masło i preferowany słodzik na jasną i puszystą masę.
    3. Dodawaj jajka po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
    4. Dodaj banana, mus jabłkowy i wanilię, dobrze ubijając. Wymieszać z mąką. Użyj drewnianej łyżki do wymieszania, aż będzie lekko wilgotne.
    5. Wlej ciasto do formy do ciasta bułkowego i wyrównaj górę łyżką najlepiej jak potrafisz.
    6. Piecz około 1 godzina. Włóż wykałaczkę do ciasta, aby sprawdzić, czy jest gotowe półmisek.Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie przed nałożeniem glazury.GLAZURA CUKROWO-CYTRYNOWA Użyj trzepaczki, aby połączyć wszystkie składniki.
    7. Dodaj więcej mleka, po łyżce stołowej na raz, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
    8. Skropić wierzch schłodzonego ciasta.W razie potrzeby zetrzyj skórkę z cytryny na wierzchu glazury (opcjonalnie)