Gniazdko Wielkanocne Słodkie Ciasto Z Kwaśną Śmietaną-Polem Królewskim i Pistacjami

Gniazdko Wielkanocne Słodkie Ciasto Z Kwaśną Śmietaną-Polem Królewskim i Pistacjami

Składniki:

  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki miękkiego brązowego cukru
  • 2 Duże jajka
  • 1 Białko jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • Kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pistacje niełuskane
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4oz. Masło niesolone
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 20 C/ 375 F i lekko nasmaruj pierścień do ciasta. Odstaw na bok.W średniej misce – używając miksera elektrycznego – ubij cukier, jajka i masło na kremową konsystencję.
    2. Dodaj śmietanę i mąkę i mieszaj przez kilka minut.
    3. Wlej mieszankę do formy do ciasta.
    4. Piecz przez 20 minuty lub do uzyskania złotego koloru i ugotuj, gdy jest testowana szpikulcem. Aby zrobić lukier, użyj standardowego miksera, aby ubić białko jajka, aż utworzą się miękkie, sztywne piony.
    5. Dodaj sok z cytryny i cukier oraz barwnik spożywczy. Ubijaj jeszcze przez kilka sekund.
    6. Niech ciasto ostygnie na ruszcie przez około 10 minut. Następnie na ciasto polej lukrem królewskim/glazurą, posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj według uznania.