Gnocchi ziemniaczane z jarmużem i pieczarkami w sosie z koziego sera

Gnocchi ziemniaczane z jarmużem i pieczarkami w sosie z koziego sera

Składniki:

  • 1 1/2 funta ziemniaków do pieczenia
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżeczka koszerna sól
  • 1/4 łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 8 uncji brązowych lub crimmini grzybów, pokrojonych
  • 2 szklanki świeżego posiekanego jarmużu
  • 4 uncje półmiękkiego koziego sera
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400F. Ziemniaki nakłuć kilka razy widelcem i piec do miękkości około 1 godziny.
    2. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
    3. Pokrój ziemniaki na pół i nabierz miąższ przełożyć do średniej wielkości miski i rozgnieść na gładką masę. Możesz także użyć ryżownicy do ziemniaków lub młynka do żywności i ryżu.
    4. Ochłodź do temperatury pokojowej.
    5. Wyłóż duży arkusz podkładowy papierem do pieczenia.
    6. Do ziemniaków dodać mąkę i wymieszać. W środku uformuj dołek i dodaj żółtko, gałkę muszkatołową i sól. Za pomocą widelca mieszaj, aż masa ziemniaczana zostanie równomiernie pokryta, nie będzie całkowicie gładka. Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 kawałki o jednakowej wielkości.
    7. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta między dłońmi i lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą, tworząc sznur o średnicy 3/4 cala.
    8. Przetnij linę na kawałki o średnicy 3/4 cala i wbij każdy kawałek widelcem. (Wcięcie jest opcjonalne, ale pomoże gnocchi utrzymać sos.)
    9. Ułóż kawałki na pergaminie i powtórz z pozostałym ciastem.
    10. Przynieś duży garnek osolonej wody zagotować i dodawać partiami gnocchi. Nie chcesz, aby woda przestała się gotować. Opadnie na dno garnka. Mieszając od czasu do czasu, gotuj gnocchi, aż się uniosą i będą gotowane przez około 4 minuty. Łyżką cedzakową przełóż ugotowane gnocchi do miski i odstaw na bok.
    11. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
    12. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i większość wilgoci się zagotuje.
    13. Dodaj jarmuż i gotuj dalej, aż zacznie więdnąć, około 1 minuty.
    14. Dodaj mleko i kozi ser i ciągle mieszaj, aż dobrze się połączą.
    15. Dodaj gnocchi i mieszaj, aż się pokryją i rozgrzeją.
    16. Dodaj sól i pieprz do smaku.
    17. 400