Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 400F. Ziemniaki nakłuć kilka razy widelcem i piec do miękkości około 1 godziny.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Pokrój ziemniaki na pół i nabierz miąższ przełożyć do średniej wielkości miski i rozgnieść na gładką masę. Możesz także użyć ryżownicy do ziemniaków lub młynka do żywności i ryżu.
- Ochłodź do temperatury pokojowej.
- Wyłóż duży arkusz podkładowy papierem do pieczenia.
- Do ziemniaków dodać mąkę i wymieszać. W środku uformuj dołek i dodaj żółtko, gałkę muszkatołową i sól. Za pomocą widelca mieszaj, aż masa ziemniaczana zostanie równomiernie pokryta, nie będzie całkowicie gładka. Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 kawałki o jednakowej wielkości.
- Rozwałkuj każdy kawałek ciasta między dłońmi i lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą, tworząc sznur o średnicy 3/4 cala.
- Przetnij linę na kawałki o średnicy 3/4 cala i wbij każdy kawałek widelcem. (Wcięcie jest opcjonalne, ale pomoże gnocchi utrzymać sos.)
- Ułóż kawałki na pergaminie i powtórz z pozostałym ciastem.
- Przynieś duży garnek osolonej wody zagotować i dodawać partiami gnocchi. Nie chcesz, aby woda przestała się gotować. Opadnie na dno garnka. Mieszając od czasu do czasu, gotuj gnocchi, aż się uniosą i będą gotowane przez około 4 minuty. Łyżką cedzakową przełóż ugotowane gnocchi do miski i odstaw na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i większość wilgoci się zagotuje.
- Dodaj jarmuż i gotuj dalej, aż zacznie więdnąć, około 1 minuty.
- Dodaj mleko i kozi ser i ciągle mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Dodaj gnocchi i mieszaj, aż się pokryją i rozgrzeją.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
400