Składniki:
Instrukcja:
- Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce, aż się wymieszają. W drugiej misce ubij mleko, roztopione masło, jajko, wanilię i barwnik spożywczy, aż się połączą.
- Wlej mokre składniki do suchych składników i ubijaj do wymieszania (lepiej zostawić kilka grudek niż przemieszać i zrobić twarde hotcakes). Ciastka będą lżejsze, jeśli pozostawisz to ciasto w temperaturze pokojowej na około 30 minut lub wstawisz je do lodówki do 1 dnia.
- Podgrzej patelnię lub duża ciężka patelnia (żeliwo jest idealne) na średnim ogniu. Patelnia jest wystarczająco gorąca, gdy kropla wody szybko spływa po powierzchni.
- Posmaruj patelnię odrobiną roztopionego masła.
- Wlej około 1/3 szklanki Ciasto na każdy hotcake, pozostawiając trochę miejsca między hotcakes, aby ułatwić ich obracanie. Smaż je na złoty kolor pod spodem (podnieś róg, aby zerknąć), a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Ostrożnie odwróć gorące bułeczki i gotuj je, aż spód stanie się złocisto-brązowy. Powtórz z resztą ciasta.
- Podawaj na gorąco z masłem i syropem klonowym.
039