Gorące ciasta

Gorące ciasta

Składniki:

  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 4 szklanki Mąka uniwersalna
  • 2 szklanki Mleko
  • 1 łyżka cukru
  • 8 łyżek masła niesolonego — roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczka Żółty barwnik spożywczy
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce, aż się wymieszają. W drugiej misce ubij mleko, roztopione masło, jajko, wanilię i barwnik spożywczy, aż się połączą.
    2. Wlej mokre składniki do suchych składników i ubijaj do wymieszania (lepiej zostawić kilka grudek niż przemieszać i zrobić twarde hotcakes). Ciastka będą lżejsze, jeśli pozostawisz to ciasto w temperaturze pokojowej na około 30 minut lub wstawisz je do lodówki do 1 dnia.
    3. Podgrzej patelnię lub duża ciężka patelnia (żeliwo jest idealne) na średnim ogniu. Patelnia jest wystarczająco gorąca, gdy kropla wody szybko spływa po powierzchni.
    4. Posmaruj patelnię odrobiną roztopionego masła.
    5. Wlej około 1/3 szklanki Ciasto na każdy hotcake, pozostawiając trochę miejsca między hotcakes, aby ułatwić ich obracanie. Smaż je na złoty kolor pod spodem (podnieś róg, aby zerknąć), a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Ostrożnie odwróć gorące bułeczki i gotuj je, aż spód stanie się złocisto-brązowy. Powtórz z resztą ciasta.
    6. Podawaj na gorąco z masłem i syropem klonowym.
    7. 039