W tym roku lato naprawdę mnie zakradło. Ale jest tutaj, a to oznacza kilka rzeczy: świeże owoce są pyszne i niedrogie, wszyscy przygotowują grille, a mrożone desery to świetny sposób na ochłodę w upalne dni.
Wszystkie te rzeczy skłoniły mnie do stworzenia tego nowego i ulepszona pod względem odżywczym wersja klasycznej Peach Melba. Prawie wszystkie przepisy, które na to widziałem, zawierają stosy cukru; Myślę, że zbyt dużo cukru przeszkadza w cudownym naturalnym smaku owoców. Moja wersja używa miodu (i nie w dużej ilości), który zapewnia słodycz, a także pewne korzyści odżywcze; Brzoskwinie grilluję, aby karmelizować ich naturalne cukry i podkreślić słodki smak; Zamieniłam też tradycyjne lody waniliowe na lekko słodzony mrożony jogurt grecki – jest kremowy i pyszny, pełen probiotyków i białka!
Jak już wcześniej pisaliśmy , brzoskwinie są dobrym źródłem witamin A i C, a także potasu i błonnika. Mówiąc o błonniku, maliny są niesamowitym źródłem — w jednej filiżance żywych jagód znajduje się osiem gramów! Więc następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na super przetworzony batonik Fibre One, sięgnij po miskę malin. Anyhoo, wróć do Grillowanej Melby Brzoskwiniowej… Składniki obsługuje 4
3 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
1/4 szklanki miodu
2 T miód
2 łyżeczki 29% malinowa pasta do smarowania
2 duże p po ćwiartkach
olej kokosowy do grillowania
Włóż jogurt do miski. Pokrój laskę wanilii i zeskrob nasiona na jogurt.
Przerywamy ten regularnie zaplanowany wpis na blogu, aby przypomnieć Ci, żebyś nie wyrzucał pustej kapsuły! Wrzuć go do słoika z cukrem, aby zrobić cukier waniliowy, do wykorzystania w różnych przepisach na wypieki…
Kiedy Twoje fro-jo się masuje, do małego rondelka wrzuć maliny, miód i konfitury. Gotuj na niskim poziomie przez około 7- minut, mieszając parę kilka razy, aż owoc się rozpadnie i dobrze łączy się z dżemem i miodem. Zdjąć z ognia i ostudzić, aż mieszanina zgęstnieje.
Posmaruj mięsiste boki (nie skórka) każdej brzoskwini z odrobiną oleju kokosowego. Umieść na średnio niskim grillu — wewnątrz lub na zewnątrz — na kilka minut z każdej strony (znowu tylko mięso, a nie skóra). Brzoskwinie powinny mieć jakieś ładne ślady po grillu.
Następnie wystarczy ułożyć desery: podzielić jogurt równo na miski lub talerze, posypać każdą po dwie ćwiartki brzoskwini i całość skropić sosem malinowym! (Jeśli masz jakieś resztki tartowo-słodkiego sosu malinowego, spróbuj go z goframi lub zmieszaj z jogurtem lub koktajlami.)
Chociaż jest to dość proste, jest to swego rodzaju wymyślne- wyglądający deser, który można by podać na miłej kolacji. Ale jest też wystarczająco świeży i jasny, aby po prostu nazwać sundae; niech dzieci pomogą je złożyć, a cała rodzina może się kopać. Idealne zakończenie dnia relaksu przy grillu na podwórku.
Nie masz maszyny do lodów? Możesz podawać go z niemrożonym jogurtem – jest równie kremowy i soczysty. To sprawia, że smaczne śniadanie. Mogę to zaświadczyć, bo wczoraj jadłam to na śniadanie!
52145214