Grillowane Kotlety Wieprzowe Glazurowane Bourbonem

Grillowane Kotlety Wieprzowe Glazurowane Bourbonem

Składniki:

  • 2 łyżki burbona
  • 1/2 szklanki mocno zapakowanego ciemnego brązowego cukru
  • 4 grubo krojone kotlety wieprzowe
  • 1 łyżka stołowa masło
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku, lekko podsmażone w folii aluminiowej z oliwą
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę obranych ziemniaków
  • Sól i świeżo zmielona
  • 1 łyżka soi sos
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki i marynuj kotlety wieprzowe przez 1 godzinę w lodówce.
    2. Wyjmij i przed grillowaniem pozostawić do temperatury pokojowej. Rezerwuj marynatę. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając przed podaniem. Grillować kotlety przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli nie jesteś pewien, użyj termometru do mięsa. Powinno być w 16
    3. Ułóż kotlety wieprzowe na półmisku i przykryj folią na kilka minut przed podaniem. Ziemniaki: W średniej patelni lub garnek, wymieszać ziemniaki, wodę i 1/2 łyżeczki soli i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień na średni i gotować ziemniaki do miękkości przez około 10 minut.
    4. Zdjąć z ognia, odcedzić.
    5. Włożyć ziemniaki z powrotem do garnka na średnim ogniu, dodać śmietanę, pieczony czosnek, pozostałe 1 1/2 łyżeczki soli i biały pieprz. Utrzeć tłuczkiem do ziemniaków na dość gładką masę.
    6. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem. Na 2 1/2 filiżanki