Grillowane Krewetki Masala Z Raita Ananasowo-Miętowa

Grillowane Krewetki Masala Z Raita Ananasowo-Miętowa

Składniki:

  • Duże świeże krewetkiPediasty czerwonej lub zielonej papryki i pokrojone na kęs
  • 3 łyżki drobno posiekanych świeżych liści mięty
  • Zielone chilli do smaku
  • )

  • 1 łyżeczka Sól ¾ Kminek Mielony
  • 1/4 łyżeczki Pieprz Czarny Mielony
  • 3/4 łyżeczki Kurkuma Mielona
  • 1 łyżeczka Łyżka Roztarty Czosnek 2 Miód
  • Ekstra Mięta
  • 200 gram Zwykły Naturalny Jogurt niesłodzony
  • 4 łyżki oleju
  • 100 gramy Drobno pokrojony dojrzały ananas
  • 1 łyżeczka soli
  • Instrukcja:

    1. Usuń głowy i skorupy z krewetek, ale zostaw ogony na.
    2. Wymieszaj wszystkie składniki Masali razem w dużej misce.
    3. Dodaj krewetki, wymieszaj i natrzyj, aby krewetki pokryły mieszanką..Przykryj i odstaw do marynować w lodówce przez 30 minuty. Przygotować raitę tuż przed podaniem: wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze wymieszać. Nałożyć krewetki na pałeczki satay, na przemian z ćwiartkami papryki lub zielonym chilli.
    4. Delikatnie posmaruj olejem i grilluj, aż będą przegotowane i lekko zwęglone na brzegach. Gotuj około 2-3 minuty z każdej strony, odwracając raz.
    5. Podawać krewetki na gorąco, przybrane listkami mięty i raitą z boku.