Grillowany Kurczak Banh Mi

Grillowany Kurczak Banh Mi

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu rybnego
  • 1/2 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 goździki czosnek, mielony
  • 1 posiekane jalapeno
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/4 funta piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1/4 szklanki gorącej wody z kranu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki po skosie
  • 2 rzodkiewki daikon, pokrojone w cienkie plasterki po skosie
  • 6 miękkich podrolek
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 szklanka kolendry liście (lub mięta)
  • 1 plasterki jalapeno na dodatkowe ciepło
  • Instrukcje:

    1. Wymieszaj sześć pierwszych składników w naczyniu do pieczenia.
    2. Dodaj piersi z kurczaka do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki co najmniej 1 godzina. Im dłużej tym lepiej!
    3. Wymieszaj gorącą wodę z kranu i cukier w średniej misce, aż cukier się rozpuści.
    4. Dodaj ocet, sól, czerwoną paprykę, pokrojone marchewki i rzodkiewki. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minuty.
    5. Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj piersi z kurczaka przez 5 minut z każdej strony.
    6. Zdejmij z ognia i przykryj folią, aby odpocząć przez 5 minut.
    7. Otwórz subrolki i grilluj wnętrze przez około 1-3 minuty do przypiekania.
    8. Odsącz marynowane warzywa. Pokrój kurczaka na cienkie kawałki.
    9. Rozłóż majonez w podrolkach.
    10. Ułóż w rolkach ogórki, kurczaka, marynowane warzywa, liście kolendry i papryczki jalapeo.
    11. Podawaj natychmiast!
    12. Podawaj 6.
    13. 30