Gudżarati sucha fasola mung curry

Gudżarati sucha fasola mung curry

Składniki:

  • 1 mała szczypta proszku do pieczenia
  • 2 średnie ostre chilli, mielone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki siekana kolendra
  • 2 łyżeczki kminku
  • 6 listków curry
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
  • 1 1/2 szklanki fasoli mung
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • Sól do smaku
  • Cukier do smaku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 średni pomidor, posiekany
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • Instrukcja:

    1. Umyj mung fasolę i gotuj w dużej ilości gorącej wody ze szczyptą proszku do pieczenia do uzyskania al-dente. Jeśli masz szybkowar to około 6-7 gwizdków.
    2. Odcedź i odstaw na bok.W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj nasiona gorczycy (poczekaj, aż pękną), a następnie dodaj kminek nasiona, asafetyda, liście curry, czosnek i chilli. Smaż, aż będzie aromatyczny. Oczywiście nie pozwól mu się przypalić.
    3. Dodaj pomidory, kurkumę i fasolkę mung i gotuj przez dwie minuty. Uważaj, aby nie zmiażdżyć go podczas mieszania.
    4. Dodaj sól, cukier, sok z cytryny i cynamon w proszku i gotuj przez kolejne dwie minuty.Wrzuć posiekaną kolendrę, wymieszaj i podawaj.

    Czytaj więcej