Gulasch

Gulasch

Składniki:

  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • kilka płatków chili
  • mąka kukurydziana
  • 1/2 dużego ogórka lub 1 ogórek (pokrojony na średnie kawałki)
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 1/2 pęczka pietruszki (w całości)
  • 8 średnich ziemniaków (w ćwiartkach)
  • 1 czerwona papryka (średnie kawałki )
  • sól do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • trochę koncentratu pomidorowego do smaku

Instrukcja:

    1. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż wszystkie będą szkliste i miękkie , następnie dodaj paprykę i paprykę i trzymaj na ogniu jeszcze trochę (~5 min.) Następnie dodaj ogórek, ponownie trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Teraz tylko wrzuć ziemniaki, dodaj trochę wody, aż są prawie całkowicie zakryte. Wrzuć resztę przypraw; kminek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, płatki chili i sól. Smak, dodaj trochę więcej, jeśli potrzebujesz. Możesz być dość ciężki na papryce, ale powinieneś uważać na kminek, ponieważ jest dość intensywny. W tym momencie po prostu przykryj całość i pozwól mu dusić przez chwilę, aż ziemniaki się skończą. Od czasu do czasu sprawdzaj stan wody, ziemniaki powinny być prawie całkowicie przykryte przez cały czas. Gdy ziemniaki są gotowe, możesz rozpocząć proces zagęszczania. Właśnie rozpuściłam jedną łyżeczkę mąki w odrobinie wody (nie chcesz wrzucać jej tylko do gulaszu, bo mąka mogłaby się uformować w małe kawałki) Więc po prostu wlej swoją mieszankę, powoli (nie wszystko na raz!), pozwól jej się dusić i poczekaj, aż zgęstnieje, a następnie, jeśli nadal jest wodnista, dodaj więcej. Wyjąłem też kilka ziemniaków, zmiażdżyłem je i włóż je z powrotem (tylko inny sposób, aby całość była mniej wodnista)