Składniki:
- 1 1/2 funta jarmużu, usunięto większe szypułki i posiekane liście (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
- uncji puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 15 uncji puszka białej fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz
- Tarty parmezan
Instrukcja:
-
- Wypełnij duży garnek do połowy z wodą Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić liście jarmużu Zmniejszyć ogień do wrzenia i gotować przez 6-8 minut lub aż liście będą miękkie (nie papkowate).
- Odsącz liście w durszlaku.
- Wytrzyj nadmiar wody z garnka.
- Postaw z powrotem na palniku i ustaw na średnim ogniu.
- Dodaj oliwę, czosnek i czerwoną paprykę i smaż przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pomidory i zagotuj.
- Dodaj fasolę i bulion ponownie zagotować Gotować 3 minuty często mieszając.
- Zmniejsz Podgrzej na wolnym ogniu i dodaj jarmuż. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Udekoruj parmezanem.