Gulasz z białej fasoli, jarmużu i pomidorów

Gulasz z białej fasoli, jarmużu i pomidorów

Składniki:

  • 1 1/2 funta jarmużu, usunięto większe szypułki i posiekane liście (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
  • uncji puszki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 15 uncji puszka białej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • Tarty parmezan

Instrukcja:

    1. Wypełnij duży garnek do połowy z wodą Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić liście jarmużu Zmniejszyć ogień do wrzenia i gotować przez 6-8 minut lub aż liście będą miękkie (nie papkowate).
    2. Odsącz liście w durszlaku.
    3. Wytrzyj nadmiar wody z garnka.
    4. Postaw z powrotem na palniku i ustaw na średnim ogniu.
    5. Dodaj oliwę, czosnek i czerwoną paprykę i smaż przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu.
    6. Dodaj pomidory i zagotuj.
    7. Dodaj fasolę i bulion ponownie zagotować Gotować 3 minuty często mieszając.
    8. Zmniejsz Podgrzej na wolnym ogniu i dodaj jarmuż. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    9. Udekoruj parmezanem.