Gulasz Z Ciecierzycy Kalafior
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
5/4 szklanki brązowego ryżu (240 g)
Dwa razy więcej wody
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
1 cebula, drobno posiekane
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 rękawiczki czosnkowe, rozgniecione
1 cm świeżego imbiru, startego (około 1 łyżeczki)
1/2-1 świeżego chili, drobno posiekanego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka papryki
1-2 słodkie ziemniaki w kostkach
1/2 cytryny, sok
1 szklanka wody (240ml)
1/2 mały kalafior, kawałki wielkości kęsa
1 puszka ciecierzycy (400 g)
Instrukcje:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na dużym ogniu. Zmiażdż czosnek i smaż go z kurkumą, solą i pieprzem przez minutę przed dodaniem brązowego ryżu. Smaż ryż przez kolejne 4-5 minut przed dodaniem wody. Doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego-średniego, gotować na wolnym ogniu przez minuty.