Gulasz Z Ciecierzycy Kalafior

Gulasz Z Ciecierzycy Kalafior

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5/4 szklanki brązowego ryżu (240 g)
  • Dwa razy więcej wody
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 cebula, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 rękawiczki czosnkowe, rozgniecione
  • 1 cm świeżego imbiru, startego (około 1 łyżeczki)
  • 1/2-1 świeżego chili, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1-2 słodkie ziemniaki w kostkach
  • 1/2 cytryny, sok
  • 1 szklanka wody (240ml)
  • 1/2 mały kalafior, kawałki wielkości kęsa
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na dużym ogniu. Zmiażdż czosnek i smaż go z kurkumą, solą i pieprzem przez minutę przed dodaniem brązowego ryżu. Smaż ryż przez kolejne 4-5 minut przed dodaniem wody. Doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego-średniego, gotować na wolnym ogniu przez minuty.