Składniki:
Instrukcje:
- Rozpal grill, aby upiec czerwona papryka. Lekko posmaruj czerwoną paprykę oliwą z oliwek i umieść na rozgrzanym grillu na dużym ogniu. Od czasu do czasu obracaj papryki, aby skóra była czarna 10 do 15 minut.
- Wyjmij papryki z grilla i umieść w misce. Przykryj folią 10 min. Obierz i wyrzuć skórę, nasiona i żyły; Posiekaj grubo papryki i umieść w robocie kuchennym.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i pulsuj, aż się zmiksują. Powoli dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj, aż będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos romesco można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. W razie potrzeby delikatnie podgrzej sos na małym ogniu. Przegrzanie sosu może spowodować jego oddzielenie. Jeśli tak, wlej oddzielony sos do blendera i miksuj przez 1 minutę.
15