Składniki:
Instrukcje:
- Ustaw ruszt piekarnika w dolnej środkowej pozycji i podgrzej piekarnik do 25
- W misce med wrzuć krewetki z 1 t. mielony czosnek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/4 t. sól & 1/4 tony. pieprz. Przechowywać w lodówce, aż będą potrzebne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, odstaw.
- Podgrzewaj 2 t. olej w dużym holenderskim piekarniku na średnim ogniu, aż olej zacznie się mienić, dodaj paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż skórki staną się pęcherze i zrumienią się przez około 3-4 minuty.
- Wyjmij na talerz i odstaw na bok .
- Dolej 1 łyżkę oleju do garnka, dodaj udka z kurczaka i dobrze przyrumień, odwracając raz, około 3 minuty z każdej strony.
- Wyjmij kurczaka do miski , zmniejszyć ogień do średniego, dodać kiełbasę i gotować 4-5 minut, często mieszając, aż się zrumieni i tłuszcz zacznie się renderować.
- Dodaj do miski z przyrumienionym kurczakiem.
- Na średnim ogniu wlać do garnka tyle oleju, by było równe 2 T., dodać cebulę i smażyć często mieszając do miękkości około 3 minut, dodać pozostały czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pomidory, smażyć i mieszać aż pomidory zagęścić i lekko przyciemnić około 3 minut.
- Dodaj ryż, gotuj i mieszaj przez około 2 minuty, upewniając się, że wszystko jest równomiernie wymieszane.
- Dodaj bulion, wino, szafran , liść laurowy i 1/2 t. sól.
- Dodaj przyrumienionego kurczaka i kiełbasę. Podgrzać do średniej, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 15 min (płyn powinien być w większości wchłonięty).
- Wyjmij garnek z piekarnika (drzwiczki piekarnika trzymaj zamknięte, aby utrzymać ciepło), zdejmij pokrywkę, włóż trochę serca karczochów do ryżu.
- Posyp krewetki na wierzchu ryżu, następnie posyp groszkiem i paskami papryki. Wymień diodę LED, włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minuty lub do momentu, gdy krewetki będą nieprzezroczyste.
- Ustaw palnik kuchenki na med- duży ogień.
- Wyjąć garnek z piekarnika, postawić na kuchence gotować przez 5 minut, aby uzyskać zarumienioną porcję na dnie ryżu (tzw. Soccarat), obracając garnek 180 stopni w połowie, aby zapewnić równomierne przyrumienienie.
- Zdjąć garnek z ognia i pozostawić paellę pod przykryciem przez 5 minut.
- Posyp świeża posiekana natka pietruszki i ćwiartki cytryny.
180