Holenderska Paella z Pieca

Holenderska Paella z Pieca

Składniki:

  • 1 funt. dużych krewetek (21/25), obrane i pozbawione mięsa
  • sól i pieprz
  • oliwa extra virgin
  • 8-9 ząbków czosnku, mielone
  • 1 funt udka kurczaka bez kości i skóry, odkrojone z nadmiaru tłuszczu, przekrojone w poprzek na pół
  • 8 oz. Hiszpańska kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o grubości 1/2 cala
  • 1 czerwona papryka, posiekana i pokrojona w paski o szerokości 1/2 cala
  • 1 . cebula, drobno posiekana
  • 1 (14 1/2 uncji) puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, odsączonych, drobno posiekanych i ponownie odsączonych
  • 2c. Ryż Valencia lub Arborio
  • 3c. bulion z kurczaka o niskiej zawartości sodu
  • 1/3c. wytrawne białe wino
  • 1/2 t. nitki szafranu, rozdrobnione
  • 1 liść laurowy
  • 3/4 do. mrożone serca karczochów, rozmrożone
  • 1/2 do. mrożony groszek, rozmrożony
  • siekany świeży nać pietruszki
  • ćwiartki cytryny
  • Instrukcje:

    1. Ustaw ruszt piekarnika w dolnej środkowej pozycji i podgrzej piekarnik do 25
    2. W misce med wrzuć krewetki z 1 t. mielony czosnek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/4 t. sól & 1/4 tony. pieprz. Przechowywać w lodówce, aż będą potrzebne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, odstaw.
    3. Podgrzewaj 2 t. olej w dużym holenderskim piekarniku na średnim ogniu, aż olej zacznie się mienić, dodaj paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż skórki staną się pęcherze i zrumienią się przez około 3-4 minuty.
    4. Wyjmij na talerz i odstaw na bok .
    5. Dolej 1 łyżkę oleju do garnka, dodaj udka z kurczaka i dobrze przyrumień, odwracając raz, około 3 minuty z każdej strony.
    6. Wyjmij kurczaka do miski , zmniejszyć ogień do średniego, dodać kiełbasę i gotować 4-5 minut, często mieszając, aż się zrumieni i tłuszcz zacznie się renderować.
    7. Dodaj do miski z przyrumienionym kurczakiem.
    8. Na średnim ogniu wlać do garnka tyle oleju, by było równe 2 T., dodać cebulę i smażyć często mieszając do miękkości około 3 minut, dodać pozostały czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pomidory, smażyć i mieszać aż pomidory zagęścić i lekko przyciemnić około 3 minut.
    9. Dodaj ryż, gotuj i mieszaj przez około 2 minuty, upewniając się, że wszystko jest równomiernie wymieszane.
    10. Dodaj bulion, wino, szafran , liść laurowy i 1/2 t. sól.
    11. Dodaj przyrumienionego kurczaka i kiełbasę. Podgrzać do średniej, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.
    12. Piecz przez 15 min (płyn powinien być w większości wchłonięty).
    13. Wyjmij garnek z piekarnika (drzwiczki piekarnika trzymaj zamknięte, aby utrzymać ciepło), zdejmij pokrywkę, włóż trochę serca karczochów do ryżu.
    14. Posyp krewetki na wierzchu ryżu, następnie posyp groszkiem i paskami papryki. Wymień diodę LED, włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minuty lub do momentu, gdy krewetki będą nieprzezroczyste.
    15. Ustaw palnik kuchenki na med- duży ogień.
    16. Wyjąć garnek z piekarnika, postawić na kuchence gotować przez 5 minut, aby uzyskać zarumienioną porcję na dnie ryżu (tzw. Soccarat), obracając garnek 180 stopni w połowie, aby zapewnić równomierne przyrumienienie.
    17. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić paellę pod przykryciem przez 5 minut.
    18. Posyp świeża posiekana natka pietruszki i ćwiartki cytryny.
    19. 180