Imbirowe Hottendots

Imbirowe Hottendots

Składniki:

  • 3 3/4 szklanki mąki AP
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 /2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 1/2 laski niesolonego masła, zmiękczonego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka, dobrze ubite
  • 1/2 szklanki ciemnej (nie czarnej) melasy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do
  • Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon i goździki na arkusz papieru woskowanego.
  • Utnij masło i cukier mikserem elektrycznym na średniej prędkości.
  • Wymieszaj jajka, melasę i ocet.
  • Dodaj przesiane suche składniki i mieszaj, aż się połączą, już nie .
  • Rozwałkuj ciasto w kulki od 1/2 cala do 3/4 cala.
  • Rozwałkuj kulki w cukrze waniliowym lub rozmarynowym.
  • Kulki ułożyć w odległości ok. 1 od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec do miękkości, około 7 minut. Nie przesadzaj, będą chrupiące, gdy ostygną.
  • Przenieś upieczone ciasteczka na stojak chłodzący, gdy wyjdą z piekarnika.