Składniki:
3 3/4 szklanki mąki AP
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 /2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 1/2 laski niesolonego masła, zmiękczonego
2 szklanki cukru
2 duże jajka, dobrze ubite
1/2 szklanki ciemnej (nie czarnej) melasy
2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do
Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon i goździki na arkusz papieru woskowanego.
Utnij masło i cukier mikserem elektrycznym na średniej prędkości.
Wymieszaj jajka, melasę i ocet.
Dodaj przesiane suche składniki i mieszaj, aż się połączą, już nie .
Rozwałkuj ciasto w kulki od 1/2 cala do 3/4 cala.
Rozwałkuj kulki w cukrze waniliowym lub rozmarynowym.
Kulki ułożyć w odległości ok. 1 od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do miękkości, około 7 minut. Nie przesadzaj, będą chrupiące, gdy ostygną.
Przenieś upieczone ciasteczka na stojak chłodzący, gdy wyjdą z piekarnika.