Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 375F. Spryskaj blachę do ciasta o średnicy 8 cali nieprzywierającym sprayem.
- Ubij mąkę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną w dużej misce, aby zmiksować.
- Dodaj masło. Opuszkami palców wcierać, aż utworzy się gruboziarnista mączka. Zrób dobrze na środku mąki.
- Dodaj maślankę. Stopniowo mieszaj suche składniki z mlekiem.
- Wymieszaj rodzynki.Za pomocą oprószonych mąką rąk uformuj kulę z ciasta.
- Przełóż na przygotowaną patelnię i lekko spłaszcz (ciasto będzie nie dochodzi do krawędzi patelni). Ostrym nożem pokrój płytkę X na wierzch (opcjonalnie).
- Posyp ciasto pozostałą 1 łyżką cukru.
- Piecz chleb do zrumienienia i włóż tester do centrum wychodzi czyste, około 10 minut. Schłodzić chleb na patelni 10 minuty.
- Przenieść do stojaka.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
375