Irlandzki Chleb Sodowy z Rodzynkami

Irlandzki Chleb Sodowy z Rodzynkami

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 /4 szklanki masła
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru, podzielone
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375F. Spryskaj blachę do ciasta o średnicy 8 cali nieprzywierającym sprayem.
    2. Ubij mąkę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną w dużej misce, aby zmiksować.
    3. Dodaj masło. Opuszkami palców wcierać, aż utworzy się gruboziarnista mączka. Zrób dobrze na środku mąki.
    4. Dodaj maślankę. Stopniowo mieszaj suche składniki z mlekiem.
    5. Wymieszaj rodzynki.Za pomocą oprószonych mąką rąk uformuj kulę z ciasta.
    6. Przełóż na przygotowaną patelnię i lekko spłaszcz (ciasto będzie nie dochodzi do krawędzi patelni). Ostrym nożem pokrój płytkę X na wierzch (opcjonalnie).
    7. Posyp ciasto pozostałą 1 łyżką cukru.
    8. Piecz chleb do zrumienienia i włóż tester do centrum wychodzi czyste, około 10 minut. Schłodzić chleb na patelni 10 minuty.
    9. Przenieść do stojaka.
    10. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
    11. 375