Irlandzkie naleśniki z kremem Bailey's z kremem

Irlandzkie naleśniki z kremem Bailey's z kremem

Składniki:

  • banany w plastrach
  • cukier brązowy
  • 70 gramy (nieco mniej niż 5 łyżek) masło rumiane
  • creme fraiche (lub śmietana)
  • 2 jajka
  • 70 mililitry (nieco mniej niż ½ szklanki) Bailey's Irish Cream (lub mleko, jeśli wolisz)
  • 250 mililitry (1 szklanka) mleko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • Instrukcja:

    1. Zrumień masło, dodając plasterki masła do rondla z grubym dnem. Jeden stopiony, często ubijaj, aż zobaczysz małe brązowe plamki zaczną tworzyć się na dnie patelni. Masło powinno mieć orzechowy aromat.
    2. Zdejmij je z patelni, aby zapobiec dalszemu gotowaniu.
    3. Wymieszaj zrumienione masło z mąką, solą, cukrem, jajkami, mleko i Bailey's. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj miksturę, aż będzie całkowicie gładka.
    4. Odstaw miksturę na pół godziny. Posmaruj masłem nieprzywierającą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Używając chochli, nałóż ciasto łyżką i szybko podnieś patelnię i zamieszaj nią tak, aby cały spód patelni był pokryty bardzo cienką warstwą ciasta. na drugą stronę.
    5. Podawaj z pokrojonymi bananami, creme fraiche (lub kwaśną śmietaną) i brązowym cukrem. Na stole była też Dulce de Leche!
    6. 250