Składniki:
Instrukcje:
- Podgrzej piekarnik do 175 stopnie Celsjusza lub 350 stopnie Fahrenheita. Najpierw zrób sos. Rozpuść masło w małym rondelku. Dodać koncentrat pomidorowy, dodać pomidory i wodę lub bulion. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź miksturę do wrzenia.
- Duszaj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, podczas gdy gotujesz kfte, aby pomidory się zagotowały.
- Połącz mieloną jagnięcinę lub wołowinę, cebula, czosnek, jajka, papryka, kminek i natka pietruszki w dużej misce. Dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi mieszaj składniki przez około 2 minuty. Trzymaj w pobliżu miskę z ciepłą wodą, aby zmoczyć ręce podczas pracy. Z masy mięsnej uformować – owalne kulki.
- Rozgrzać olej w na dużej patelni na dużym ogniu, dodaj kfte i lekko zrumień mięso (około 5 minut).
- Umieść kfte w naczyniu żaroodpornym i odstaw je na bok.
- Kfte polać sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż zieloną paprykę. Przykryj naczynie i piecz przez 40 minuty. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, rozetnij jeden kfte; powinno być brązowe, a nie różowe.
- Podawać ze smażonymi ziemniakami lub ryżem i surówką.
350