Izmir Kofte

Izmir Kofte

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mielonej świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 szklanki wody lub bulionu jagnięcego/wołowego
  • 1 kg chudej mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 średnie zielone papryki, posiekane i pokrojone ukośnie na plastry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka stołowa pasta pomidorowa
  • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Instrukcje:

    1. Podgrzej piekarnik do 175 stopnie Celsjusza lub 350 stopnie Fahrenheita. Najpierw zrób sos. Rozpuść masło w małym rondelku. Dodać koncentrat pomidorowy, dodać pomidory i wodę lub bulion. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź miksturę do wrzenia.
    2. Duszaj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, podczas gdy gotujesz kfte, aby pomidory się zagotowały.
    3. Połącz mieloną jagnięcinę lub wołowinę, cebula, czosnek, jajka, papryka, kminek i natka pietruszki w dużej misce. Dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi mieszaj składniki przez około 2 minuty. Trzymaj w pobliżu miskę z ciepłą wodą, aby zmoczyć ręce podczas pracy. Z masy mięsnej uformować – owalne kulki.
    4. Rozgrzać olej w na dużej patelni na dużym ogniu, dodaj kfte i lekko zrumień mięso (około 5 minut).
    5. Umieść kfte w naczyniu żaroodpornym i odstaw je na bok.
    6. Kfte polać sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż zieloną paprykę. Przykryj naczynie i piecz przez 40 minuty. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, rozetnij jeden kfte; powinno być brązowe, a nie różowe.
    7. Podawać ze smażonymi ziemniakami lub ryżem i surówką.
    8. 350