Jabłko Gruszki i Daktyle Chutney / Kompot

Jabłko Gruszki i Daktyle Chutney / Kompot

Składniki:

  • Sproszkowane czerwone chili: do smaku, opcjonalnie
  • Laska cynamonu: 1 duża
  • Kminek w proszku: 1 łyżka. Weź nasiona kminku na patelnię i praż na sucho na małym ogniu przez minutę lub krócej, aż lekko się zarumienią. Nie pal. Schłodzić i zmielić w młynku do kawy. Użyj 1 łyżki.
  • Gruszka: 1 duża umyta i pokrojona w kostkę
  • Cukier brązowy lub zwykły: do smaku lub 1/2 szklanki
  • Czarny pieprz i sól do smaku
  • Instrukcja:

    1. Namocz daktyle, czerwone suszone papryczki chilli i laskę cynamonu razem przez 1-2 godz.
    2. Pokrój owoce. Pokroiłam je wcześnie, więc namoczyłam je w 2 łyżkach octu, aby uniknąć odbarwienia. Albo ocet można dodać później. Zmiksuj namoczone daktyle, cynamon, całe czerwone chili, imbir i owoce, wszystko w blenderze na puree. Na patelni dodaj brązowy cukier i puree.
    3. Dodać sól i pieprz oraz kminek w proszku. Gotuj do odparowania wody na małym ogniu. Może to zająć od 1/2 godziny do 1 godziny, w zależności od zawartości wody w owocach. Schłodź chutney i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce .Smakuj z krakersami, na kanapkach, na tostowanym crostini, jako dip ze śmietaną ser dla bardziej fantazyjnych krakersów i precli.
    4. 039