Składniki:
Instrukcja:
- Namocz daktyle, czerwone suszone papryczki chilli i laskę cynamonu razem przez 1-2 godz.
- Pokrój owoce. Pokroiłam je wcześnie, więc namoczyłam je w 2 łyżkach octu, aby uniknąć odbarwienia. Albo ocet można dodać później. Zmiksuj namoczone daktyle, cynamon, całe czerwone chili, imbir i owoce, wszystko w blenderze na puree. Na patelni dodaj brązowy cukier i puree.
- Dodać sól i pieprz oraz kminek w proszku. Gotuj do odparowania wody na małym ogniu. Może to zająć od 1/2 godziny do 1 godziny, w zależności od zawartości wody w owocach. Schłodź chutney i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce .Smakuj z krakersami, na kanapkach, na tostowanym crostini, jako dip ze śmietaną ser dla bardziej fantazyjnych krakersów i precli.
039