Jabłkowa tarta z glazurą morelową

Jabłkowa tarta z glazurą morelową

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej plus 1 łyżka stołowa
  • Szczysta soli
  • 1 1/2 laski zimnego niesolonego masła zimnego niesolonego masła<
  • szklanka lodowatej wody
  • 3 1/2 łyżki cukru
  • 4 duże czerwone jabłka, takie jak Golden Delicious, obrane, wydrążone i pokrojone w plastry grubości 1/4 cala
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki konfitur morelowych, roztopionych i odcedzonych
  • Instrukcja:

    1. W robocie kuchennym zmiksuj 1 1/2 szklanki mąki z sól.
    2. Dodaj zimne masło i miksuj tylko do momentu, gdy masło będzie wielkości groszku, około 5 sekund.
    3. Posyp mieszankę wodą z lodem i zmiksuj tylko do zwilżenia, około 5 sekund.
    4. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj 2-3 razy, aż się połączy. Wbij ciasto w krążek. Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na 16-do 16-cala około 1/4 cala grubości.
    5. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
    6. Rozwałkuj ciasto wokół wałka i rozwiń na przygotowanej blasze.
    7. W małej misce połącz 2 łyżki cukru z pozostałą 1 łyżką mąki i posyp ciasto. Ułóż plasterki jabłka na wierzchu w zachodzących na siebie koncentrycznych kręgach z dokładnością do 3 cali od krawędzi. Złóż ciasto na jabłka w dowolny sposób.
    8. Posmaruj jabłka roztopionym masłem i posyp pozostałą 1 1/2 łyżki cukru i cynamonu. Schłodź niewypieczoną tartę, aż lekko ostygnie, około 10 minut.
    9. Rozgrzej piekarnik do 40
    10. Piecz tartę na środku piekarnika przez 1 godzinę lub do momentu, aż jabłka będą miękkie i złociste, a skórka będzie głęboko złocista i przepieczona.
    11. Posmaruj jabłka przetopione przetwory. Wsuń pergamin na ruszcie i pozwól, aby tarta nieco ostygła przed podaniem.
    12. 40