Składniki:
Instrukcja:
- W robocie kuchennym zmiksuj 1 1/2 szklanki mąki z sól.
- Dodaj zimne masło i miksuj tylko do momentu, gdy masło będzie wielkości groszku, około 5 sekund.
- Posyp mieszankę wodą z lodem i zmiksuj tylko do zwilżenia, około 5 sekund.
- Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj 2-3 razy, aż się połączy. Wbij ciasto w krążek. Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na 16-do 16-cala około 1/4 cala grubości.
- Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto wokół wałka i rozwiń na przygotowanej blasze.
- W małej misce połącz 2 łyżki cukru z pozostałą 1 łyżką mąki i posyp ciasto. Ułóż plasterki jabłka na wierzchu w zachodzących na siebie koncentrycznych kręgach z dokładnością do 3 cali od krawędzi. Złóż ciasto na jabłka w dowolny sposób.
- Posmaruj jabłka roztopionym masłem i posyp pozostałą 1 1/2 łyżki cukru i cynamonu. Schłodź niewypieczoną tartę, aż lekko ostygnie, około 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 40
- Piecz tartę na środku piekarnika przez 1 godzinę lub do momentu, aż jabłka będą miękkie i złociste, a skórka będzie głęboko złocista i przepieczona.
- Posmaruj jabłka przetopione przetwory. Wsuń pergamin na ruszcie i pozwól, aby tarta nieco ostygła przed podaniem.
40