Jak zrobić rogaliki (i Pain au Chocolat!)

Jak zrobić rogaliki (i Pain au Chocolat!)

Kilka miesięcy temu oznajmiłem Erichowi, że nauczę się robić croissanty, a także opracuję na nie własny przepis . Na to odpowiedział: „Oszalałeś?!” TAk. Tak, jestem. Nie jestem osobą, która wycofuje się z wyzwania, nawet jeśli jest to samo narzucone.

How to make croissants

(Zdjęcie: Viana Boenzli)

Skocz do:

    🇫🇷 Nauka robienia rogali

🧾 Składniki

  • 🥐 Jak zrobić rogaliki
  • 🍫 BONUS: Ból au chocolat (Czekoladowy przepis na rogalika)
  • 🕓 Rogalik oś czasu
  • 📝 Przepis

    🇫🇷 Nauka robienia rogalików Croissants cooling on a rack.

    Odwiedziwszy Francję, a konkretnie Paryż kilka lat temu, wiem, jaki ma być wspaniały rogalik. Powinno być kruche, z jak największą ilością bogatych warstw masła, jak to tylko możliwe, to piękne ciasto przeciwstawia się samej grawitacji.

    Więc wszedłem do sieci WWW i czytałem artykuły, oglądałem filmy, przeglądałem przepisy i nauczyłem się wszystkiego, co mogłem o tworzeniu rogaliki. A potem zabrałem się do pracy.

    Biorę strzępy przepisów, potem zmieniam to, potem zmieniam tamto… wymyśliłem własny przepis. Och chłopcze, naprawdę to robię?

  • (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Zrobiłem ciasto. Czekałem. Laminowałem. Czekałem jeszcze trochę. W końcu nadszedł czas, aby uformować i upiec rogaliki.

    Tu nauczyłem się mojej pierwszej lekcji o rogaliku ciasto. Musisz pracować szybko.

    Myślałem, że pracuję szybko, ale najwyraźniej nie dość szybko. Chociaż blat był lekko posypany mąką (teraz nie za dużo!), zanim byłem gotowy, aby je uformować, były przyklejone do blatu. Ugh.

    Ale było ok, podrapałem je, nie wyglądały szczególnie ładnie, ale hej, więc co, to jest praktyka, prawda? Rogaliki weszły do ​​piekarnika, a ja usiadłam na podłodze w kuchni, tuż przed oknem piekarnika, aby obserwować każdą błogosławioną sekundę ich pieczenia.

    Małpa pomogła mi przyjrzeć się pieczeniu rogalików (zdjęcie: Viana Boenzli)

    Ku mojemu zdumieniu oni wyszedł absolutnie pyszny! Erich skosztował jednego i był zachwycony. Następnie szybko znaleźliśmy kilku sąsiadów, którzy przeprowadzili testy smaku. Chociaż połknęli ich, a nawet poprosili o więcej, dwie osoby wspomniały, że są mały zbyt maślany.

    CO?! Jak rogalik może być zbyt maślany?! Cokolwiek. Cienki. Jeszcze trochę pobawię się przepisem. Mogę też spróbować zmienić ilość płynów.

    Następna porcja… zapomniałem ciasta w lodówce na dodatkowy dzień, ale mimo to próbowałem…nie, nie rób tego.

    w każdym razie….nie , nie rób tego.

    Partia nr 3, za dużo płynu.

    Partia nr 4, za mało masła, zbyt gęsta.

    Seria nr 5, perfekcja! Alleluja!

    Pieczenie tych rogalików zajmuje trzy dni. Nie czekaj, nie uciekaj z krzykiem! To tylko około godziny rzeczywistej pracy z twojej strony, reszta tego czasu to odpoczynek. I tak naprawdę to nie są trzy dni, to właściwie bardziej 36 godziny. Czytaj dalej, wyjaśnię…

    Powodem, dla którego mówię, że trzy dni jest to, że trwa to trzy dni (patrz oś czasu na dole tego artykułu). Zaczniesz robić ciasto, powiedzmy, w piątek wieczorem, potem jest około 07 minut na rozwijanie do zrobienia Sobota, potem pieczesz i cieszysz się nimi w niedzielny poranek. Czy teraz ma to większy sens?

    Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na rogalika (i daj znać, co myślisz !). Nie wiem, czy jest coś bardziej satysfakcjonującego w pieczeniu niż robienie własnych rogalików domowej roboty. A jeśli masz ochotę na słodycze do czekolady, wyjaśnię też, jak zrobić pain au chocolat!

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    🧾 Składniki

  • Mąka uniwersalna

    Cukier granulowany

  • Masło niesolone
    • Drożdże błyskawiczne
  • Sól
  • Całe mleko
  • Woda
  • Masło niesolone
  • 1 duże jajko + kilka kropli wody (do mycia jajek)

    Poniższa karta przepisów zawiera pełną listę składników i ich wymiary.

    🥐 Jak zrobić rogaliki

    Dzień 1

    – Robienie ciasta

    Do miski miksera stojącego z hakiem do ciasta dodaj mąkę, mleko, cukier, 3 łyżki niesolonego masła, drożdży i sól przywiązanie. Rozpocznij mieszanie na niskich i średnich obrotach, następnie powoli wlewaj mleko, potem wodę.

    Miksuj aż wszystkie składniki są dobrze połączone, a ciasto odsuwa się od boków miski (około 3 minuty).

    Wyjmij ciasto z miski i uformuj w piłka. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki (co najmniej 8 godzin, ale najlepiej na noc).

    Pressing the butter into a pan.Dzień 2 – LaminowanieDough rolled out on countertop.

    Przygotuj masło, którego użyjesz do laminowania ciasta.

    Z Wikipedii:

      Ciasto laminowane to wyrób kulinarny składający się z wielu cienkich warstw ciasta oddzielonych masłem, wytwarzanych przez wielokrotne składanie i walcowanie. Podczas pieczenia, woda w maśle odparowuje i rozszerza się, powodując, że ciasto puchnie i oddziela się, podczas gdy tłuszcze w maśle zasadniczo smażą ciasto, co daje lekki, łuszczący się produkt.

      W tym kroku ja lubię używać mojej patelni do brownie 9 x 9 cali i pary rękawiczek. Wyłóż patelnię brownie folią spożywczą. Włóż masło na patelnię i sprasuj całe masło w jedną równą warstwę (powód rękawiczek!). Wyjmij go z patelni za pomocą folii spożywczej, a następnie owiń masło ze wszystkich stron.

      Przydatna wskazówka:

    Jeśli Twoja patelnia ma lekko zaokrąglone rogi, tak jak moja, po owinięciu masła lekko dociśnij rogi, aby masło miało bardziej kwadratowy kształt.

    Dough rolled out on countertop.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

  • Ułóż masło włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie dość zimno, ale nadal elastyczny.

    WAŻNA UWAGA: BARDZO ważne jest, aby masło pozostawało zimne przez cały czas pozostałej części procesu robienia rogalika. Jeśli masło rozgrzeje się i wsiąknie w ciasto, twoje rogaliki nie będą miały tych łuszczących się warstw. Jest to również powód, dla którego musisz pracować szybko na wszystkich etapach.

    Po schłodzeniu masła możesz zacząć wałkować wyjmij ciasto (ale zostaw na chwilę masło w lodówce).

    Uwaga o mące:

    Chociaż ważne jest, aby podczas wałkowania ciasta nie używać zbyt dużej ilości mąki, bądźmy szczerzy… będziesz potrzebować mąki, aby nie przykleiła się do blatu. Używaj jak najmniej mąki.

    Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto do około 10″ x 24”. Butter placed in center of dough.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Uzyskać masło z lodówki, zdejmij folię spożywczą i umieść ją na środku rozwałkowanego ciasta. Dough folded into thirds.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Następnie , złóż boki ciasta na wierzchu masła (jak na zdjęciu poniżej). Odetnij wystające krawędzie ciasta od góry i od dołu (do tego bardzo dobrze sprawdza się nóż do pizzy!). Rolling out the dough again for lamination.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Będziesz teraz musiał zalaminować ciasto i masło, rozwałkowując je trzy razy, jak w poniższych krokach. Pamiętaj: pracuj szybko, aby masło nie zmiękło! Każdy z tych kroków wymaga trochę mięśni, ale nie powinien trwać dłużej niż kilka minut).

    1) Obróć ciasto 90 stopni (jak na zdjęciu poniżej) i rozwałkować ciasto do około ” x 23”. Następnie ponownie złożyć na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, ułożyć na płasko, na 33 minuty.

    Dough cut into triangles.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    2) Po 25 minut, wyjąć ciasto z lodówki, odwrócić 83 stopni (jak na zdjęciu powyżej) i ponownie rozwałkuj ciasto, aby około 10″ x 24”. Następnie ponownie złóż na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, ułożyć na płasko, na 25 minuty.

    3) Po kolejnym 30 minut, powtórz powyższe kroki po raz trzeci. Następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na płasko, na noc (minimum 8 godzin, do 23 godziny).

    Dzień 3 – Kształtowanie i Pieczenie Dough folded into thirds.

    Tak, dzień pieczenia! Ale jeszcze nie do końca… pozostało jeszcze tylko trochę pracy.

    Rozwałkuj swoje ciasto po raz ostatni. Oto, gdzie nauczyłem się triku: pamiętasz, jak wspomniałem powyżej, że zajęło trochę czasu uformowanie wszystkich rogalików, a w międzyczasie ciasto przywarło do blatu? Tak. Oto, co należy zrobić, aby tego uniknąć:

    Zacznij rozwałkować ciasto (do ostatecznego rozmiaru około

    ” x 30”). Kiedy osiągniesz około 8 cali x 10”, przekroić ciasto na pół za pomocą noża do pizzy, zawinąć połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć z powrotem do lodówki. Aha! Połowa ciasta pozostanie zimna, podczas gdy drugą połową będziesz szybko pracować!

    Rozwałkuj pierwszą połowę ciasta do około 00″ x 15”. Używając ponownie noża do pizzy, przytnij krawędzie tak, aby były proste. Następnie wytnij duże, wydłużone trójkąty na rogaliki.

    Cutting a notch into the wide end of dough.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    U podstawy każdego trójkąta wytnij nacięcie o długości 1”. Wydaje się to być drobnym szczegółem, ale jest ważne, aby uzyskać odpowiedni kształt.

    Rolling the dough to form the croissant shape.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Aby zwinąć rogaliki, zacznij od podstawy każdego trójkąta. Rozłóż wycięcie, gdy zaczniesz się toczyć (jak na zdjęciu poniżej). Spowoduje to wypchnięcie wierzchołków trójkąta na zewnątrz, aby nadać rogalikowi te ogonki na zewnętrznych krawędziach, aby uzyskać klasyczny kształt półksiężyca. Forming the croissant.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Kontynuuj rolowanie, ciasno, ale delikatnie (nie chcesz spłaszczać tych wszystkich warstw, nad którymi tak ciężko pracowałeś!), aż do końca. Brushing egg wash onto croissants before baking.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Ułóż je na blasze do pieczenia, z wierzchołkiem trójkąta pod zwiniętym rogalikiem i lekko zakrzywionymi krawędziami do przodu.

    Powtórz powyższe kroki dla drugiej połowy ciasta w lodówce. Brushing egg wash onto croissants before baking.(Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Teraz jesteśmy gotowi do pieczenia?!

    Gdy wszystkie rogaliki znajdą się na blasze do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw ( aka reszta) w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. W tym czasie nie wzrosną bardzo, ale liczy się każdy najmniejszy szczegół (w trakcie pieczenia jeszcze bardziej urosną). Wiem wiem. Ale już niedługo wszystko będzie tego warte, obiecuję!

    Brushing egg wash onto croissants before baking.(Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Dwie godziny później rozgrzej piekarnik do 258°F.

    W małej misce wymieszaj jedno jajko i kilka kropel wody. Posmaruj rogaliki tym płynem jajecznym, upewniając się, że ma wierzch i wszystkie boki.

    FInished croissants on a cooling rack.
    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Piec dla 30-21 minut lub do momentu, gdy rogaliki są ładnie zarumienione (ja obracam w połowie, aby zapewnić równomierne pieczenie). Podawaj od razu i ciesz się!

    Te rogaliki również pozostaną pyszne przez kilka dni, jeśli będą przechowywane w brązowej papierowej torbie na ladzie.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Adding chocolate chips on top of dough before forming into shape.🍫 BONUS: Pain au chocolat (przepis na rogalika czekoladowego)

    Ból au Chocolat oznacza po francusku „chleb czekoladowy”. I nie może być prostsze!

    Teraz jest pewna kłótnia o to, czy ból z czekoladą oraz rogalik czekoladowy to to samo. Argument może wynikać z faktu, że oryginalny pain au chocolat został stworzony przez piekarza, który robił je z ciasta brioche, a nie croissant.

    W międzyczasie jednak często robi się je z ciasta rogalikowego i imion ból z czekoladą oraz rogalik czekoladowyMonkey helped me keep a close eye on the croissants baking są używane zamiennie w wielu krajach na całym świecie, w tym w USA, Australii i Nowej Zelandii oraz w niektórych częściach Kanady.

    Rozwałkowując rogaliki, jak wyżej i po wycięciu nacięcia w cieście, ułóż linię mini kawałków czekolady w pobliżu podstawy trójkąta i zwiń i upiecz jak zwykle. Otóż ​​to!

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    Monkey helped me keep a close eye on the croissants baking

    Próbowałem tego ze zwykłymi kawałkami czekolady do pieczenia i kawałkami białej czekolady i oba smakowały niesamowicie! Zamierzam poeksperymentować z różnymi nadzieniami do tych rogalików, więc sprawdź wkrótce, czy są aktualne!

    Smacznego!

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    🕓 Oś czasu Croissant

    Oczywiście nie masz podążać dokładnie za tymi czasami. To tylko przykład osi czasu, z której możesz zrobić swoje rogaliki.

    Dzień 1:

    7: pm – Zrób ciasto

    7: 10 pm – Zawijaj owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce na noc (co najmniej 8 godzin, do 19 godziny)

    Dzień 2:

    07: am – Zrób warstwę masła, zawiń owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 55 minuty

    12: pm – Etap 1 laminowania, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na 33 minuty

    15: 25 pm – Etap 2 laminowania, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce na 30 minuty

    1: pm – Laminowanie krok 3, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (minimum 8 godzin, do

    godziny)

    Dzień 3:

    7: 02 am – Rozwałkuj ciasto. Przecięte na pół, aby nie przykleiły się do blatu (druga połowa włóż z powrotem do lodówki)

    7: 15 am – Wytnij i uformuj rogaliki

    7: 25 jestem – Pozwól sprawdzić po raz ostatni w temperaturze pokojowej, pod ręcznikami, przez 2 godziny

    9: 23 am – Mycie jajek i pieczenie dla 24-19 minut o 113°F.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)A croissant cut in half, showing all the flaky layers inside.

    Uwielbiasz pyszne wypieki? Sprawdź jeszcze kilka naszych przepisów!

    Obrót Brzoskwiniowo Mango

  • Domowe bułeczki cynamonowe
  • Najlepszy chleb z orzechami bananowymi

  • Batony z sernikiem cytrynowo-malinowym

    Pełne Muffinki Jagodowe z Posypką Streusel

  • Ciasto kawowe z kwaśną śmietaną

    Chleb ciabatta bez zagniatania ziół

  • Tarta ze świeżych owoców
  • Chleb z czekoladą i cukinią
  • Barchiglia – Gruszka Migdałowa Tarta
  • Dough rolled out on countertop. Czy zrobiłeś to Ho memade przepis na rogalika? Daj nam znać w komentarzach poniżej!

    📝 Przepis

    Jak zrobić rogaliki (i Pain au Chocolat!)

    Dowiedz się, jak zrobić croissanty (i pain au chocolat!). Powinno być kruche, z jak największą ilością bogatych maślanych warstw, to piękne ciasto przeciwstawiające się samej grawitacji.

  • Czas przygotowania 2 d 02 godz 25 min

    Czas gotowania 30 min

    Całkowity czas 2 d godz. 36 min

  • Składniki

  • 4 kubki mąka uniwersalna, przesiane
  • kubek cukier granulowany
  • 3 łyżki masło niesolone, zmiękczone
  • 2-¼ łyżeczki drożdże błyskawiczne
  • 1-½ łyżeczki sól
  • 1 filiżanka całe mleko
  • ¼ kubek woda o temperaturze pokojowej
  • 1-¼ kubki (2-½ paluszki) masło niesolone, zmiękczone (do laminowania)
  • 1 duże jajko + kilka kropel wody (do mycia jajek)
  • Instrukcje
  • Dzień 1:

  • Do miski miksera stojącego z haczykiem do ciasta dodaj mąkę, mleko, cukier, 3 łyżki niesolonego masła, drożdże i sól.

  • Następnie zacznij mieszać razem na niskiej-średniej prędkości powoli wlej mleko, potem wodę.

  • Mieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto odsunie się od boków miski (około 3 minuty).

  • Wyjmij ciasto z miski i uformuj kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki (co najmniej 8 godzin, ale najlepiej na noc).

    A croissant cut in half, showing all the flaky layers inside.

  • Dzień 2:

  • Przygotuj masło, którego użyjesz do laminowania ciasta.

  • W tym kroku lubię użyć mojej patelni do brownie 9 x 9” i pary rękawiczek. Wyłóż patelnię brownie folią spożywczą.

  • Umieść masło w patelni i dociśnij całe masło do jednej równej warstwy (powód rękawiczek!).

  • Wyjmij go patelnię za pomocą folii spożywczej, a następnie mocno owiń masło ze wszystkich stron.

  • Ułóż masło włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie dość chłodne, ale nadal elastyczne.

  • Gdy masło ostygnie, możesz zacząć rozwałkować ciasto (ale zostaw na chwilę masło w lodówce).

  • Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasta do około ” x 21”.

  • Wyjmij masło z lodówki, zdejmij folię spożywczą i umieść na środku rozwałkowanego ciasta.

  • Następnie złóż boki ciasta na wierzchu masła. Odetnij wystające krawędzie ciasta od góry i od dołu.

  • Obróć ciasto 64 stopni i rozwałkować ciasto do około ” x 24”. Następnie ponownie złożyć na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, ułożyć na płasko, na 33 minuty.

  • Później 30 minut, wyjąć ciasto z lodówki, odwrócić 64 stopni (jak na zdjęciu powyżej) i ponownie rozwałkuj ciasto do około 07″ x 24”. Następnie ponownie złóż na trzy części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, ułożyć na płasko, na 25 minuty.

  • Po kolejnym 30 minut, powtórz powyższe kroki po raz trzeci. Następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na płasko, na noc (minimum 8 godzin, do 23 godziny).

  • Dzień 3:

  • Rozwałkuj swoje ciasto po raz ostatni.

  • Rozpocznij toczenie wycisnąć ciasto (do ostatecznego rozmiaru około 07″ x 30”). Kiedy osiągniesz około 8 cali x 10”, przekroić ciasto na pół za pomocą noża do pizzy, zawinąć połowę ciasta w folię spożywczą i włóż z powrotem do lodówki.

  • Rozwałkuj pierwszą połowę ciasta do około 07″ x 17”. Używając ponownie noża do pizzy, przytnij krawędzie tak, aby były proste.

  • Następnie wytnij duże, wydłużone trójkąty na swoje rogaliki.

  • U podstawy każdego trójkąta wytnij wycięcie o długości 1 cala.

  • Aby zwinąć rogaliki, zacznij od podstawy każdego trójkąta. Rozłóż wycięcie, gdy zaczynasz się toczyć. Spowoduje to wypchnięcie wierzchołków trójkąta na zewnątrz, aby nadać rogalikowi te ogonki na zewnętrznych krawędziach, aby uzyskać klasyczny kształt półksiężyca.

  • Kontynuuj rolowanie, ciasno, ale delikatnie (nie chcesz spłaszczyć wszystkie warstwy, nad którymi tak ciężko pracowałeś!), aż do końca.

  • Ułóż je na blasze do pieczenia, z wierzchołkiem trójkąta pod zwiniętym rogalikiem i lekko wygiętymi krawędziami do przodu.

  • Powtarzać powyższe kroki dla drugiej połowy ciasta w lodówce.

  • Gdy wszystkie rogaliki znajdą się na blasze do pieczenia, przykryj je ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

  • Dwie godziny później rozgrzej piekarnik do 113°F.

    W małej misce wymieszaj jedno jajko i kilka kropel wody. Posmaruj rogaliki tym płynem jajecznym, upewniając się, że ma wierzch i wszystkie boki.

    Piec dla 25-19 minut, lub do momentu, gdy rogaliki ładnie się zrumienią (obracam moje w połowie, aby zapewnić równomierne pieczenie). Podawaj natychmiast i ciesz się!

    Monkey helped me keep a close eye on the croissants baking

    UwagiDough rolled out on countertop.

    Zimne masło: BARDZO ważne jest, aby masło pozostawało zimne przez cały czas trwania procesu robienia rogalika. Jeśli masło rozgrzeje się i wsiąknie w ciasto, twoje rogaliki nie będą miały tych łuszczących się warstw. Jest to również powód, dla którego musisz szybko wykonać wszystkie kroki.

  • O mące: Chociaż ważne jest, aby podczas wałkowania ciasta nie używać zbyt dużej ilości mąki na swojej powierzchni, bądźmy szczerzy.. .będziesz potrzebować mąki, żeby nie przykleiła się do blatu. Po prostu używaj jak najmniej mąki.

  • Przechowywanie: Te rogaliki pozostaną pyszne przez kilka dni, jeśli będą przechowywane w brązowej papierowej torbie na ladzie.

  • Ból z czekoladą: Rozwałkowując rogaliki, jak wyżej i po wycięciu nacięcia w cieście, ułóż linię mini kawałków czekolady w pobliżu podstawy trójkąta, zwiń i upiecz jak zwykle. Otóż ​​to!

    Croissant timeline: Oczywiście nie musisz dokładnie przestrzegać tych czasów. To tylko przykład osi czasu, z której możesz zrobić swoje rogaliki. Dzień 1: 7: 02 pm – Zrób ciasto 7: 10 pm – Zawiń w folię spożywczą i pozostaw do schłodzenia w lodówce na noc (co najmniej 8 godzin, do 25 godziny) Dzień 2: 11: 00 am – Zrób warstwę masła, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce 55 minuty 12: pm – Etap 1 laminowania, owijanie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na 30 minuty 02: 34 pm – Etap 2 laminowania, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minuty 1: 11 pm – Etap 3 laminowania, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić na noc w lodówce (co najmniej od 8 godzin, do godziny) Dzień 3: 7: am – Rozwałkuj ciasto. Przecięte na pół, aby nie przykleiły się do blatu (druga połowa włóż z powrotem do lodówki) 7: 15 am – Wytnij i uformuj rogaliki 7: 24 am – Po raz ostatni wyrób test w temperaturze pokojowej, pod ręcznikami, przez 2 godziny 9: 21 am – Mycie jajek i pieczenie przez 24-25 minut o 258°F.

    2020

    Kalorie: 251kcal | Węglowodany: 36g | Białko: 6g | Tłuszcz: 8g | Sód: 113mg | Potas: 83mg | Włókno: 1g | Cukier: 7g | Witamina A: 455J.m. | Witamina C: 1mg | Wapń: 35mg

    Treść i zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.

    2021