Jalapeño Kukurydziane Ciastka Z Awokado Salsa

Jalapeño Kukurydziane Ciastka Z Awokado Salsa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku
  • 2 szklanki kukurydzy, świeżej lub mrożonej, grubo posiekanej
  • 1 jalapeño pokrojone w kostkę
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 duże dojrzałe awokado, posiekane
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 3 łyżki kolendry
  • 1/2 limonki wyciśniętej sokiem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Połącz wszystkie suche składniki na ciastka kukurydziane w dużej misce.
    2. Dobrze ubij, a następnie dodaj wszystko inne masło na końcu, ciągle mieszając, aż będzie gładkie .
    3. Rozgrzej patelnię (lub patelnię) do średniej wysokości.
    4. Posmaruj (lub spryskaj) obie patelnie olejem lub masłem. Używając łyżki stołowej; wlać ciasto kukurydziane na drugą patelnię gotując 1-2 minuty z każdej strony. Pracuj w małych partiach.
    5. Podczas gotowania ciastek kukurydzianych wymieszaj wszystkie składniki na salsę z awokado.
    6. Podawaj ciastka kukurydziane z małą gałką salsy na na wierzchu lub ułóż je na półmisku z salsą z boku!
    7. Jeśli robisz jako dodatek, użyj miarki 1/4 szklanki!