Japońska Sałatka Stek

Japońska Sałatka Stek

Składniki:

  • 1 funt dobrze wykrojonej polędwicy wołowej 3 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki cienkiej marchewki pokrojonej w plasterki po przekątnej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki cienkiego plasterka ogórka
  • 3 łyżki suszonej sherry
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 cebula zielona, ​​pokrojona ukośnie (nie do gotowania)
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka orientalnego ciemnego prażonego oleju sezamowego
  • 24 strąki grochu, blanszowane
  • 1/2 szklanki cienkich plasterków rzodkiewki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 szklanki sałaty rzymskiej, pokrojonej ¼ cala
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
  • Instrukcje:

    1. Przygotuj marynatę sezamową i Sos.
    2. Umieścić stek z polędwicy wołowej w plastikowej torbie; dodać zarezerwowaną marynatę, zwracając się do płaszcza. Bezpiecznie zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez 2 godziny, obracając jeden raz.
    3. Wyjmij z marynaty; umieść na ruszcie w patelni brojlerów tak, aby powierzchnia mięsa znajdowała się 3 do 4 cali od ognia. Podpiecz 14 do 14 minut do pożądanego stopnia wysmażenia (od rzadkiego do średniego), odwracając raz.
    4. Pozwól stać 5 minut. Stek pokroić w cienkie plasterki.Tymczasem połączyć kapustę pekińską, rzymską, marchewkę i rzodkiewkę; umieść równą ilość każdego na 4 osobnych talerzach. Ułóż równą liczbę plasterków ogórka w kółko na wierzchu sałaty na każdym talerzu. Kopiec 1/4 szklanki ryżu na każdym kółku ogórka. Wachl strąki grochu po obu stronach ryżu. Ułóż plastry steku jako szprychy na sałatach zielonych, promieniując z ryżu.
    5. Podawaj dressing z sałatką. Na 4 porcje.
    6. Połącz wytrawną sherry, sos sojowy, ocet, sos hoisin i imbir; dobrze wymieszaj. Podziel mieszaninę na pół; zarezerwować połowę na marynatę do steków. Aby przygotować dressing, połącz pozostałą mieszankę z wodą, zieloną cebulką, cukrem i olejem; dobrze wymieszaj.