Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i dobrze nasmaruj całą patelnię z masłem lub olejem spożywczym. Wstaw garnek z gotującą się wodą na kuchence. Następnie zmniejsz ogień.
- Umieść 1 blok serka śmietankowego w misce żaroodpornej i umieść miskę nad wrzącą wodą. Delikatnie rozpuść serek, cały czas mieszając.Gdy serek się rozpuści , dodać 3/4 szklanki śmietany i 15g masła.
- Dobrze wymieszać a następnie zdjąć z ognia.
- Do masy serowej dodaj 4,5 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj, upewniając się, że nie ma grudek.
- Niech masa lekko ostygnie, a następnie dodaj żółtka.
- Dobrze wymieszaj.
- Ubij 5 białek z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie jędrna.
- Dodaj mieszaninę białek jaj po trochu do mieszanki serów. Ostrożnie wsyp białka, aby nie straciło powietrza.
- Wlej masę do tortownicy.Owiń patelnię folią aluminiową i umieść formę do sernika w większej brytfannie.
- Wlej zimną wodę do dużej brytfanny, aż woda osiągnie połowę formy sernika.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na -15 min lub do zrumienienia górnej części ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 70 stopnie Celsjusza i piecz jeszcze 15-15 min. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz ogień i ostudź w piekarniku przez 5 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blacie przykrytym suchą czystą ściereczką. Najlepiej podawać schłodzone. W rzeczywistości mówię, że MUSI się wyluzować. Ale jakoś mój mąż lubi to świeżo schłodzone po upieczeniu. Wypróbuj na oba sposoby!
250