Japońskie ciasto szyfonowe

Japońskie ciasto szyfonowe

Składniki:

  • 70 gram masła
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki płynnej śmietany
  • 1 blok serka śmietankowego (250 g)
  • 5 duże jaja (oddzielone żółtkami i białkami)
  • 4 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i dobrze nasmaruj całą patelnię z masłem lub olejem spożywczym. Wstaw garnek z gotującą się wodą na kuchence. Następnie zmniejsz ogień.
    2. Umieść 1 blok serka śmietankowego w misce żaroodpornej i umieść miskę nad wrzącą wodą. Delikatnie rozpuść serek, cały czas mieszając.Gdy serek się rozpuści , dodać 3/4 szklanki śmietany i 15g masła.
    3. Dobrze wymieszać a następnie zdjąć z ognia.
    4. Do masy serowej dodaj 4,5 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj, upewniając się, że nie ma grudek.
    5. Niech masa lekko ostygnie, a następnie dodaj żółtka.
    6. Dobrze wymieszaj.
    7. Ubij 5 białek z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie jędrna.
    8. Dodaj mieszaninę białek jaj po trochu do mieszanki serów. Ostrożnie wsyp białka, aby nie straciło powietrza.
    9. Wlej masę do tortownicy.Owiń patelnię folią aluminiową i umieść formę do sernika w większej brytfannie.
    10. Wlej zimną wodę do dużej brytfanny, aż woda osiągnie połowę formy sernika.
    11. Wstaw do nagrzanego piekarnika na -15 min lub do zrumienienia górnej części ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 70 stopnie Celsjusza i piecz jeszcze 15-15 min. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz ogień i ostudź w piekarniku przez 5 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blacie przykrytym suchą czystą ściereczką. Najlepiej podawać schłodzone. W rzeczywistości mówię, że MUSI się wyluzować. Ale jakoś mój mąż lubi to świeżo schłodzone po upieczeniu. Wypróbuj na oba sposoby!
    12. 250