8 Jabłka (Northern Spy lub inna tarta, chrupiąca odmiana)
1/4 szklanki brązowego cukru
1/8 łyżeczki kardamonu
1 1 /2 łyżeczki cynamonu
1 jajko, lekko ubite
2 1/2 szklanki mąki, przesianej
1/2 łyżeczki. cointreau lub grand marnier
1 1/2 łyżki miodu kasztanowego
8 łyżek wody lodowej
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka soli koszernej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1 łyżka rumu (najlepiej dębowego)
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
2 łyżki cukru, plus więcej do posypania
18 łyżki schłodzonego niesolonego masła (najlepiej w stylu europejskim)
1/4 szklanki białego cukru
Instrukcja:
Umieść mąkę, cukier i sól w misce robota kuchennego.Pulsuj, aby połączyć.Stopniowo dodawaj kawałki masła i pulsuj, aż mieszanina stanie się gruboziarnista z kawałkami masła wielkości grochu.
Dodaj 1 łyżkę wody z lodem. jednorazowo, pulsując, aż ciasto zacznie się zlepiać.
Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię.Podziel ciasto na pół i uformuj 2 kulki.Spłaszcz każdą kulkę do około jednej 1″ gruby dysk