Jesienna szarlotka

Jesienna szarlotka

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cydru jabłkowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 8 Jabłka (Northern Spy lub inna tarta, chrupiąca odmiana)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 1 1 /2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 2 1/2 szklanki mąki, przesianej
  • 1/2 łyżeczki. cointreau lub grand marnier
  • 1 1/2 łyżki miodu kasztanowego
  • 8 łyżek wody lodowej
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rumu (najlepiej dębowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
  • 2 łyżki cukru, plus więcej do posypania
  • 18 łyżki schłodzonego niesolonego masła (najlepiej w stylu europejskim)
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • Instrukcja:

    1. Umieść mąkę, cukier i sól w misce robota kuchennego.Pulsuj, aby połączyć.Stopniowo dodawaj kawałki masła i pulsuj, aż mieszanina stanie się gruboziarnista z kawałkami masła wielkości grochu.
    2. Dodaj 1 łyżkę wody z lodem. jednorazowo, pulsując, aż ciasto zacznie się zlepiać.
    3. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię.Podziel ciasto na pół i uformuj 2 kulki.Spłaszcz każdą kulkę do około jednej 1″ gruby dysk
    4. 18