Kababy surfingowe i turfowe

Kababy surfingowe i turfowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej na duże kawałki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 24 pieczarki, całe
  • 1 cal kawałka świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 zielone cebulki, drobno posiekane
  • zielone cebulki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 24 kostki ananasa świeżego lub z puszki
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (zarezerwowane z puszki)
  • 2 funty steków ribeye, okrojonych z tłuszczu i pokrojonych na 24 kawałki
  • 24 duże krewetki, obrane , deveined & tail on
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • Instrukcje:

    1. Włóż pokrojone mięso i warzywa do torebki Ziploc i zalej je połową marynaty. Szczelnie zamknij i zwiń torbę w dłoniach, aby dokładnie pokryć składniki.
    2. Umieść torbę w lodówce i pozostaw marynowaną co najmniej 4 do 6 godzin lub na noc.Gdy będzie gotowe do grillowania, wylej nadmiar marynaty i sznurek do mięsa i warzywa na przemian na szaszłykach.
    3. Rozgrzej grill na średnim ogniu i grilluj kebaby bezpośrednio nad węglem lub płomieniem gazowym. Grilluj przez około 6 do 8 minut z każdej strony lub do pożądanego wypieczenia. Podczas ostatnich 5 minut gotowania podlej kebaby polewą i zamknij grilla i pozwól karmelizować.Marinade & Glaze
    4. Połącz marynatę i przelej połowę do małego rondelka.
    5. Wlej pozostałą połowę mięsa i warzyw do torebki Ziploc. Glazura: Gotuj glazurę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz mieszankę o 1/3 do 1/2 lub aż glazura pokryje tył łyżki.
    6. 24