Kale Colcannon

Kale Colcannon

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła
  • 5 uncji mrożonego jarmużu ugotowanego, wyciśniętego na sucho
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 szklanka posiekanej cebuli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • Instrukcja:

    1. Gotować ziemniaki w garnku z wrzącą wodą do miękki; odcedzić, zachowując wodę.
    2. Umieść ziemniaki w dużej misce i ubij ziemniaki ręcznym tłuczkiem lub przełóż przez ryż.
    3. Dodaj 2 łyżki masła, mleko, sól i pieprz do ziemniaków i delikatnie mieszaj, aż się połączą.
    4. Dodaj posiekany jarmuż do zarezerwowanej wody ziemniaczanej. Gotuj 6-8 minut lub do miękkości.
    5. Dobrze odsącz i posiekaj. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na 2 łyżkach masła na średniej wysokości, aż lekko się zarumieni.
    6. Dodaj do masy ziemniaczanej i połączyć.
    7. Podawać na gorąco.