Kanapki z lodami imbirowymi i dyniowymi
Składniki:
2 szklanki pełnego mleka
2 1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżki stołowej cynamon
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 cała laska cynamonu
1/2 łyżeczki soli koszernej
8 dużych żółtek
22.5 uncji puree z dyni (z puszki jest w porządku)
1/2 łyżki wanilii
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
10 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki melasy
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
Instrukcje:
W średnim rondlu na średnim ogniu połącz mleko, śmietankę, cukier granulowany, imbir, mielony cynamon, laska cynamonu, gałka muszkatołowa i sól.
Podgrzej mieszaninę, aż zacznie parować i zacznie się pienić.
Zdjąć z ognia.
W małej misce ubij żółtka, aż będą jasnożółte. Stopniowo wlewaj jedną filiżankę ciepłej śmietany, ciągle mieszając.
Wlej żółtka i śmietanę z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby zeskrobać dno i boki patelnia. Kontynuuj gotowanie, aż mieszanina zgęstnieje i pokryje dno łyżki.
Włóż trochę lodu i wody do dużej miski i umieść w niej mniejszą miskę.
Wlej śmietankę przecedzić przez sitko do miski. Wymieszaj dynię i wanilię, dodaj z powrotem laskę cynamonu. Dokładnie schłodzić, najlepiej przez noc.
Wlać mieszaninę do puszki zamrażarki elektrycznej maszynki do lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją producenta.
W małej misce wymieszaj suche składniki.
W misie miksera elektrycznego ubij masło do miękkości.
Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa będzie gładka i kremowa. Od czasu do czasu zatrzymuj mikser, aby zeskrobać składniki ze ścianek miski. Dodaj wanilię, melasę i jajko, dokładnie wymieszaj.
Dodawaj stopniowo suche składniki, aż ciasto będzie gładkie.
Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką formę powierzchnię i podziel na pół.
Rozwałkuj każdą połówkę na około 2 cale wokół, jak kłoda. Zawiń każdą kłodę w folię spożywczą, a następnie lekko ją rozwałkuj, aby ją wygładzić. Przechowywać w lodówce lub zamrażać, aż stwardnieje.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i wyłóż pergaminem dwie blachy do pieczenia.
Pokrój ciasto ząbkowanym nożem na okrągłe krążki o średnicy 1/4 cala, uważając, aby zachować ich kształt.
Ułóż krążki na blasze do pieczenia i posyp cukrem granulowanym lub kruchym.
Piecz przez 10-10 minut, obracając formy w połowie czasu pieczenia.
Pozwól ciasteczka studzą się w formie przez około 2 minuty, a następnie przenoszą na metalową kratkę do studzenia.
Ciasto można przechowywać w lodówce do pięciu dni lub zamrozić do trzech miesięcy.
Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez około tydzień.