Kanapki z lodami imbirowymi i dyniowymi

Kanapki z lodami imbirowymi i dyniowymi

Składniki:

  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżki stołowej cynamon
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 cała laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 8 dużych żółtek
  • 22.5 uncji puree z dyni (z puszki jest w porządku)
  • 1/2 łyżki wanilii
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 10 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • Instrukcje:

  • W średnim rondlu na średnim ogniu połącz mleko, śmietankę, cukier granulowany, imbir, mielony cynamon, laska cynamonu, gałka muszkatołowa i sól.
  • Podgrzej mieszaninę, aż zacznie parować i zacznie się pienić.
  • Zdjąć z ognia.
  • W małej misce ubij żółtka, aż będą jasnożółte. Stopniowo wlewaj jedną filiżankę ciepłej śmietany, ciągle mieszając.
  • Wlej żółtka i śmietanę z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby zeskrobać dno i boki patelnia. Kontynuuj gotowanie, aż mieszanina zgęstnieje i pokryje dno łyżki.
  • Włóż trochę lodu i wody do dużej miski i umieść w niej mniejszą miskę.
  • Wlej śmietankę przecedzić przez sitko do miski. Wymieszaj dynię i wanilię, dodaj z powrotem laskę cynamonu. Dokładnie schłodzić, najlepiej przez noc.
  • Wlać mieszaninę do puszki zamrażarki elektrycznej maszynki do lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją producenta.
  • W małej misce wymieszaj suche składniki.
  • W misie miksera elektrycznego ubij masło do miękkości.
  • Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa będzie gładka i kremowa. Od czasu do czasu zatrzymuj mikser, aby zeskrobać składniki ze ścianek miski. Dodaj wanilię, melasę i jajko, dokładnie wymieszaj.
  • Dodawaj stopniowo suche składniki, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką formę powierzchnię i podziel na pół.
  • Rozwałkuj każdą połówkę na około 2 cale wokół, jak kłoda. Zawiń każdą kłodę w folię spożywczą, a następnie lekko ją rozwałkuj, aby ją wygładzić. Przechowywać w lodówce lub zamrażać, aż stwardnieje.
  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i wyłóż pergaminem dwie blachy do pieczenia.
  • Pokrój ciasto ząbkowanym nożem na okrągłe krążki o średnicy 1/4 cala, uważając, aby zachować ich kształt.
  • Ułóż krążki na blasze do pieczenia i posyp cukrem granulowanym lub kruchym.
  • Piecz przez 10-10 minut, obracając formy w połowie czasu pieczenia.
  • Pozwól ciasteczka studzą się w formie przez około 2 minuty, a następnie przenoszą na metalową kratkę do studzenia.
  • Ciasto można przechowywać w lodówce do pięciu dni lub zamrozić do trzech miesięcy.
  • Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez około tydzień.