Karanjee

Karanjee

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (maida)
  • 1 łyżeczka proszku kardamonu
  • 1 starty kokos (około 2 szklanki)
  • 3 łyżeczki Ghee (gorącego)
  • ciepłego mleka do przygotowania ciasta
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kruszonego maku nasiona
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sól do smaku
  • 1/2 szklanki kaszy manny (rava)
  • Instrukcje:

    1. Dla saran (złożenie orzecha kokosowego)
    2. Wymieszaj starty kokos z cukrem i gotuj, aż wyschnie, po ostygnięciu dodaj kardamon w proszku i pokruszony mak
    3. Na przykrycie
    4. Wymieszaj mąka uniwersalna, kasza manna, szczypta soli i gorące ghee i zagnieść ciasto z ciepłą mieszanką mleka i wody. Odstawić na godzinę, a następnie ugniatać ponownie przez minuty, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. każdą kulkę w puris. umieść 2 łyżeczki nadzienia kokosowego na środku puri. Nałóż mleczko na krawędzie palcem, aby zamknąć krawędzie i nadać kształt księżycowi; delikatnie i mocno dociśnij krawędzie
    5. Ułóż surowe karanjee w miękkiej wilgotnej ściereczce, odłóż na bok, aż wszystkie karanjee będą gotowe do smażenia
    6. Smażyć na głębokim tłuszczu karanjee's w gorącym ghee na bardzo małym ogniu
    7. Karanjee's mogą być przechowywane przez 8- dni w chłodnym i suchym miejscu w szczelnym pojemniku
    8. 039