Kardamon bez jajek i sernik czekoladowy

Kardamon bez jajek i sernik czekoladowy

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki kardamonu, zmielonego na proszek
  • 1/3 szklanki kakao w proszku, przesianego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 500g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 1 1/3 szklanki śmietanki śmietankowej
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • g sera ricotta

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Połącz zimnymi rękoma lub widelcem szybko wymieszać mąkę z masą.Wcisnąć miksturę do wysmarowanej 10 tortownicy.Sposób nadzienia:Ubić wszystkie składniki z wyjątkiem proszek kakaowy i zmielony kardamon, aż zgęstnieje. Kurma sugeruje, aby nie przemieszać tego.
    2. Umieść połowę mieszanki w osobnej misce i dodaj proszek kakaowy i proszek kardamonu.
    3. Dokładnie wymieszaj.
    4. Ułóż białą warstwę nadzienia na surowym spodzie, a na końcu nadzienie czekoladowe na białą warstwę.
    5. Piecz w 10 stopniach Celsjusza przez 1 godzina do zastygnięcia (ja zostawiłam swój na 1 godzinę, bo piekarnik z termoobiegiem gotuje rzeczy trochę szybciej). Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na dzień. Po prostu będziesz musiał oprzeć się pokusie nurkowania!
    6. 500