Karmelizowane naleśniki z żurawiną i kokosem

Karmelizowane naleśniki z żurawiną i kokosem

Składniki:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej nieprzywierający rondel na średnim ogniu.
    2. Dodaj żurawinę, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy na patelnię.
    3. Wymieszaj, przykryj i gotuj przez 4-5 minut, aż żurawina zmięknie i zetrzyj ją łyżką.Wyłącz płomień i pozwól mu ostygnąć.W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.W drugiej misce ubij jajka i wymieszaj mleko.
    4. Dodaj mieszankę żurawin do jajka i mleka. Dokładnie ubić.
    5. Wlej składniki płynne do suchych składników i dobrze wymieszaj.
    6. Odstaw na 2 minuty.W międzyczasie rozgrzej patelnię lub patelnię na średnim ogniu i posmaruj je dowolnym sprayem do gotowania lub olejem.
    7. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i uformuj ją na okrągło.
    8. Niech się gotuje przez 2 minuty lub do złotego koloru. Naleśnik trochę by urósł. Odwróć na drugą stronę i gotuj ponownie przez 2 minuty lub do złotego koloru. Powtórz ten sam proces dla wszystkich naleśników.
    9. Skrop wybrany przez siebie słodzikiem i posyp go śmietaną, jeśli chcesz i podawaj na ciepło.