Kaszmirczyka Rogana Josha

Kaszmirczyka Rogana Josha

Składniki:

  • 1 pch asafetida
  • 3 2/3 szklanki wody lub bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 3 funty jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżeczki papryki
  • 3 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka Sól
  • 6 łyżeczek olej roślinny
  • Instrukcje:

    1. Zmiel nasiona kopru włoskiego aż do znalezienia.
    2. Włóż jogurt do miski i ubij widelcem, aż będzie gładki i kremowy.
    3. Rozgrzej olej w dużym garnku na wysokim ogniu. płomień. Kiedy będzie gorący, włóż cynamon i goździki. Sekundę później włóż do mielonej asafetydy. Sekundę później włóż całe mięso i sól. Mieszaj mięso i gotuj, nadal na dużym ogniu przez około 5 minut. Teraz dodaj paprykę i cayenne i dobrze wymieszaj mięso. Powoli dodawaj jogurt, po trochu, energicznie mieszając mięso.
    4. W ten sposób dodaj cały jogurt. Gotuj na dużym ogniu, aż cały płyn się wygotuje, a kawałki mięsa lekko zrumienią.
    5. Dodaj koper włoski i imbir. Daj mięsu jeszcze trochę zamieszania. Teraz wlej wodę lub bulion, przykryj tak, aby pokrywka była bardzo lekko uchylona i gotuj na średnim ogniu przez 45 minuty. Całkowicie przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejną 45 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania mięsa zamieszaj kilka razy, upewniając się, że w garnku zawsze jest trochę płynu.
    6. Zdjąć pokrywkę i dodać garam masala. Powinieneś otrzymać gęsty, czerwonawo-brązowy sos. Jeśli jest zbyt rzadki, odparuj trochę płynu.