Kim Chi – koreański Bae Chu Kim Chi

Kim Chi – koreański Bae Chu Kim Chi

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 8 bulw świeżego czosnku lub więcej do smaku
  • 2 cale kawałek imbiru pokrojony na małe kawałki
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 2 pęczki szalotki
  • 1 szklanka gruboziarnistego koreańskiego chili w proszku
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 dużej rzodkwi azjatyckiej (Daikon) pokrojonej na małą sztuk
  • Instrukcje:

    1. Pokrój kapustę pekińską w połowie długiej drogi.
    2. Wytnij łodygę na dole.
    3. Pokrój każdą kapustę na pół ponownie.
    4. Pokrój każdą ćwiartki kapusty w paski o grubości jednego lub dwóch cali każdy.
    5. Włóż pokrojoną kapustę do dużego garnka z 3/4 do 1 galona wody.
    6. Dodaj 4 uncje sól.
    7. Upewnij się, że sól jest rozpuszczona w wodzie.
    8. Przykryj garnek na 2 do 4 godzin.
    9. Wróć po 2 do 4 godziny.
    10. Odcedź kapustę do durszlaka.
    11. Strząsaj nadmiar wody, a następnie delikatnie wyciśnij nadmiar wody.
    12. Teraz włóż trochę kapustę z powrotem do garnka i posyp odrobiną soli. Rób to po trochu na raz. Warstwa kapusty, a następnie odrobina soli.
    13. Gdy wszystko będzie gotowe, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 30 minuty.