Klasyczna pieczeń w garnku

Klasyczna pieczeń w garnku

Składniki:

  • 2 funty pieczeni z karkówki
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cale cebuli, pokrojone półksiężyce
  • 20 cale młode marchewki, pokrojone na pół
  • 3 cale łodygi selera, pokrojone na jeden kawałek
  • 8 uncji piwa
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • )

    Instrukcje:

    1. Podgrzej żeliwną patelnię lub holenderski piekarnik na średnim ogniu i rozgrzej piekarnik do 325 stopni.
    2. Odetnij nadmiar tłuszczu z pieczeni z karkówki i dopraw solą i pieprzem, a następnie pokryj mięso z olejem rzepakowym, nacierając je ze wszystkich stron.
    3. Smażyć mięso na patelni, zrumieniając przez kilka minut ze wszystkich stron.
    4. Wyjąć mięso i odstawić , następnie dodaj warzywa.
    5. Smaż przez kilka minut i dopraw solą i pieprzem.
    6. Polej piwem i odstaw na kilka minut.
    7. Włóż wołowinę z powrotem na patelnię i dodaj tymianek e, bulion i Worcestershire.
    8. Przykryj patelnię i wstaw do piekarnika i gotuj przez 6-8 godzin, aż mięso zmięknie.
    9. Podawać z ziemniaki gotowane na parze lub chrupiący chleb.
    10. 325