Klasyczne szczenięta Hush

Klasyczne szczenięta Hush

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej warzywny, arachidowy lub rzepakowy do smażenia
  • 1/4 szklanki drobno zmielonej świeżej lub suszonej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny (pomiń, jeśli używasz maślanki)
  • 1 szklanka mleka (lub maślanki)
  • 1/2 łyżeczki drobno zmielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mąki (oczywiście może być też mąka pełnoziarnista)
  • 2 szklanki żółtej mąki kukurydzianej
  • Instrukcje:

    1. Na żeliwnej patelni lub dużej ciężkiej patelni do smażenia na średniej podgrzej, podgrzej około 3 cale oleju do -360 F lub do momentu, gdy niewielka ilość ciasta wpadnie do gorącego oleju skwiercząc i pływając
    2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, pietruszkę i cebulę.
    3. Dodaj sok z cytryny do mleka i odstaw na 5 minut (jeśli używasz maślanki, pomiń sok z cytryny).
    4. Dodaj jajko i dodaj do mleka, ubij do połączyć.
    5. Do suchych składników dodać 1 szklankę mieszanki mleko/jajka i połączyć na sztywną masę (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać resztę mleka; jeśli ciasto jest zbyt cienkie, dodaj mąkę kukurydzianą). Ciasto powinno być dokładnie zwilżone, ale nadal powinno mieć zaokrąglony kształt na łyżce. Za pomocą łyżeczki nabrać czubatą łyżkę ciasta i za pomocą drugiej łyżki (lub opuszki palca) uformować szorstką kulkę i wsunąć do gorącego oleju. Płukanie łyżki w zimnej wodzie po każdych 3 kulkach ułatwia ich formowanie. Smaż przez około 5 minut lub na złoty kolor, zbrązowiejąc ze wszystkich stron.
    6. Usuń z oleju i połóż hushuppies na ręcznikach papierowych; kontynuuj gotowanie pozostałego ciasta. Trzymaj w piekarniku w cieple, aż wszystkie huszupki zostaną usmażone i obiad będzie gotowy do podania.
    7. Podawaj na gorąco.
    8. 360