Klasyczny sos bazyliowy z pesto

Klasyczny sos bazyliowy z pesto

Składniki:

  • 3 3/4 uncji (5 filiżanek) świeżych liści bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 uncji (¼ szklanki) orzeszków piniowych
  • 2 łyżki świeżo startego sera Romano
  • 1 sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Połącz bazylię, czosnek, sery i orzechy w robocie kuchennym lub blenderze. Proces do wymieszania. Przy włączonym urządzeniu powoli dodawać oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przetwarzaj do pożądanej konsystencji.
    2. Odstaw na 5 minut. Cienkie pesto z kilkoma łyżkami śmietany lub gorącej wody z gotowania makaronu przed wymieszaniem z gorącym makaronem (fettuccine lub linguine).