Klonowo-Orzechowe Kremowe Ciasta Owsiane

Klonowo-Orzechowe Kremowe Ciasta Owsiane

Składniki:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki masła zmiękczonego
  • 1/2 szklanki olej roślinny lub rzepakowy
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 400g serka śmietankowego, zmiękczonego
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka aromatu klonowego
  • w razie potrzeby mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (pekan, orzechy włoskie, migdały
  • 2 szklanki staromodnych płatków owsianych
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki wody
  • Instrukcja:

    1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól. W drugiej misce ubij jajka, mus jabłkowy, wodę, olej, i wanilię, aż dobrze się wymieszają, następnie wymieszaj z suchymi składnikami tylko do zwilżenia.DON'T overmix.Delikatnie złóż orzechy.Upuść ciasto na 2 łyżki stołowe, w odległości 5 cm na wysmarowanej blaszce ciastek, formując każdy w okrąg.
    2. Piecz w 350 przez 9-10 minut lub
    3. Zdejmij na druciane ruszty do ostygnięcia.W małej misce ubij składniki nadzienia, aż będą jasne i puszyste, około 2-3 minuty.
    4. Dodaj łyżkę mleka, jeśli chcesz, żeby było cieńsze. (Zazwyczaj dodaję 1 lub 2.)
    5. Rozłóż na spodzie połowy ciastek; na górze z pozostałymi ciasteczkami. Przechowywać w lodówce. Uwaga: Jeśli stwierdzisz, że podczas pieczenia zbyt mocno się rozsmarowują, dodaj kilka łyżek mąki do pozostałego ciasta.