Klops i Sos Bobby'ego Flay'a

Klops i Sos Bobby'ego Flay'a

Składniki:

  • Klopsiki
  • ½ funta mielonej wołowiny
  • ½ funta mielonej wieprzowiny *patrz uwagi
  • ½ funta mielonej cielęciny *patrz uwagi
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i podsmażone
  • ¼ szklanki suchej bułki tartej
  • ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka oliwki olej
  • Domowy sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula hiszpańska, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 (28-uncji) puszki pomidorów śliwkowych i ich soku, puree w blenderze
  • 1 liść laurowy
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 6 listków bazylii, szyfon
  • Instrukcje:

    1. Klopsiki
    2. Połącz wszystkie składniki (oprócz oleju) w dużej misce, aż dobrze się połączą.
    3. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i dodaj klopsiki.
    4. Niech się usmażą, gotując z każdej strony e aż lekko się zarumienią, ale nie są dopieczone. Około – minut.
    5. Dodaj klopsiki do sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu na średnim ogniu przez około 45 minut.
    6. Sos Domowy
    7. W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu .
    8. Dodaj cebulę i czosnek, aż zmiękną- około minut.
    9. Dodaj puree z pomidorów i sok , liść laurowy, natka pietruszki, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz.
    10. Zagotuj sos, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 45 minut (z klopsikami!)
    11. Przed podaniem usuń liść laurowy i pietruszkę i wymieszaj z bazylią.
    12. Podaj i ciesz się !