Kluski śląskie

Kluski śląskie na białym talerzu.

Czas przygotowania: 45 minut 

Ilość porcji: 4 porcje 

Trudność: Średnie 

Kategoria: Obiad 

Kuchnia: Polska

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przybory

  • Rondel
  • Duży garnek
  • Tarka
  • Drewniana łyżka

Krok po kroku

  1. Ugotuj ziemniaki: Włóż obrane ziemniaki do garnka, zalej je wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Odcedź wodę i przeciśnij ziemniaki przez tarkę do dużej miski.
  2. Dodaj jajko i przyprawy: Do miski z przeciśniętymi ziemniakami dodaj jajko, sól i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Dodaj mąkę: Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną do miski z masą ziemniaczaną. W trakcie dodawania ciągle mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Powinna powstać jednolita, elastyczna masa.
  4. Formuj kluski: Na stolnicy podsypanej mąką, formuj z ciasta długie wałki o grubości około 2 cm. Następnie kroj je na kawałki o długości około 3 cm.
  5. Gotuj kluski: W dużej ilości osolonego wrzątku wrzucaj porcjami kluski. Gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię (około 3-5 minut). Wyjmij je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.

Porady i warianty

  • Podawanie: Kluski śląskie świetnie komponują się z sosem pieczeniowym lub gulaszem. Możesz także polać je roztopionym masłem i posypać kruszonym boczkiem dla dodatkowej aromatyczności.
  • Wariant ziemniaczany: Jeśli nie masz mąki ziemniaczanej, możesz zastąpić ją mąką pszenną, ale kluski nie będą już tak tradycyjne.
  • Kluski z dodatkami: Możesz do ciasta dodać posiekane zioła, np. natkę pietruszki lub majeranek, aby nadać im dodatkowego smaku.
  • Tradycyjne duszone mięso: Kluski śląskie są doskonałym dodatkiem do tradycyjnie duszonego mięsa, zwłaszcza wieprzowego czy wołowego. Spróbuj ich razem!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *