Koktajl cydrowy Calvados z dyni

Koktajl cydrowy Calvados z dyni

Składniki:

  • 64 uncji świeżego cydru jabłkowego
  • 12 uncji calvados
  • 3 laski cynamonu
  • oz ciemnego rumu
  • 1-calowe kostki dyni (dobre są też kabocho lub dynia piżmowa)
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek (3/4 laski) masło niesolone, roztopione
  • 6 cały anyż
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło w rondelku, następnie dodaj cukier i dynię. Smaż dynię, obracając, aż skarmelizuje się ze wszystkich stron. Po zmiękczeniu zdjąć z ognia, aby się nie rozgotować.Domieszać pozostałe składniki z wyjątkiem likieru. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu; wymieszać z rumem i calvadosem i chochlą do podgrzanych kubków i zetrzeć na wierzch świeżą gałkę muszkatołową.
    2. Podawać na gorąco.
    3. 64