Koktajle z homara estragon

Koktajle z homara estragon

Składniki:

  • 1 łodyga drobno posiekanego selera
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku jako przybranie
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka świeżego posiekany estragon
  • 1 wyciśnięta cytryna
  • 3 łyżki octu winnego lub świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • Homar, gotowany (około 1 funta mięsa homara), schłodzony i posiekany
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku (z pestek winogron, rzepaku, warzyw itp.)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1/3 szklanki majonezu estragonowego domowej roboty (przepis poniżej)
  • Szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
  • Instrukcje:

    1. Koktajle z homara estragonowego
    2. Połącz wszystkie składniki delikatnie razem, aż do połączenia.
    3. Podawaj w schłodzonych kieliszkach do Martini lub zawijaj w cienki plasterek ogórka (jak pokazano), udekoruj szczypiorkiem i kawiorem.Domowy majonez estragonowy
    4. W robocie kuchennym lub blenderze Następnie miksuj jajko i sok z cytryny przez 10 sekundy. Przy włączonym procesorze powoli wlewaj olej przez rurkę doprowadzającą i przetwarzaj aż do uzyskania emulsji. (Jeśli mieszanina stanie się zbyt gęsta, przy pracującej maszynie dodaj wody po dwie łyżeczki na raz.)
    5. Dodaj estragon, sól, pieprz i puls do wymieszania.
    6. Przenieś do hermetycznego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut przed użyciem. (Majonez będzie szczelnie przykryty w lodówce do 24 godzin.)
    7. 30