Kolorowy makaron z pomidorów i szpinaku z owoców morza

Kolorowy makaron z pomidorów i szpinaku z owoców morza

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 8 uncji dorsza, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 duże pomidory Roma, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 4 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 4 uncje makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
  • 1/4 szklanki do ½ bazylii (w zależności od upodobań), zwiń listki razem i pokrój w cienkie plasterki
  • Instrukcje:

    1. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni.
    3. Dodaj cebulę z czosnkiem i dusić 3-4 minuty.
    4. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3-4 minuty do miękkości.Dorsza wymieszać z mąką i solą i pieprzem do smaku.
    5. Dodać dorsza na patelnię i smażyć kolejne 3 minuty, w razie potrzeby dodać kolejną łyżeczkę oliwy z oliwek.
    6. Dodaj bulion z kurczaka i wino i gotuj kolejne 3 minuty, delikatnie mieszając, aby powstał sos, ale nie rozbijaj ryby.
    7. Dodaj szpinak i bazylię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż szpinak zwiędnie i sos ładnie się zredukował.Top makaron z dorszem i parmezanem.